Лозан прати проверка на неудобни съдии

Лозан прати проверка на неудобни съдии

Безпрецедентно шефът на ВКС взе страна по делото срещу Десислава Иванчева

Скандалният шеф на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прати проверка на неудобни съдии от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Поводът е предстоящото разглеждане на мярката за неотклонение на закопчаната със солиден подкуп екскметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова от апелативните магистрати.

До безпрецедентното решение на Панов да вземе отявлено страна по едно от най-шумните наказателни дела за корупция по високите етажи на властта се стига след като два пъти този съд отказа да пусне двете от ареста. Самата проверка пък бе предшествана от мощна атака от медии на подсъдими олигарси, които открито нападнаха апелативните съдии в опит да ги притиснат да пуснат арестантките на свобода.

Сагата с проверката на Апелативния спецсъд се разви в рамките на няколко часа в четвъртък, буквално броени дни преди втората инстанция да разгледа по същество повторното искане за свобода на Иванчева и заместничката й. В четвъртък по обяд на меийлите на съдебните репортери от кабинета на председателя на ВКС изпратиха информация, че Панов е разпоредил проверка на АСНС по повод "публикации в медиите" (изданията на подсъдимите олигарси Иво Прокопиев и Огнян Донев – б.р.). От съобщението на ВКС става ясно, че Панов очевидно се сезира по публикации, които са изцяло в полза на двете подсъдими и без да се вълнува от съдбата на третия подсъдим в процеса - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, който също е в ареста по решение на АСНС. В разгара на скандала се намеси и прокуратурата, от където изпратиха писмо до шефа на АСНС Георги Ушев с настояване материалите по делото да се дадат след като мине мярката за неотклонение на двете арестантки. Писмото е подписано от и.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура, и.ф. административният ръководител на Апелативна Специализирана прокуратура, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура и въззивният прокурор по делото. Малко по-късно стана ясно обаче, че от апелативния спецсъд са предали материалите на проверяващите, а инспекцията на място е приключила в рамките на същия ден. Проверката пък съвпада доста смущаващо с политически инициативи, които се случват в близкото обкръжение на Панов. Само пет дни по-рано приближени до скандалният магистрат партии като Реформаторския блок, "Да, България", ДСБ, Зелените, заедно със НПО-то със сиво финансиране „Правосъдие за всеки“ свикаха малоброен политически протест в подкрепа на подсъдимите за корупция Иванчева и Петрова. Освен това краят на инспекцията в АСНС е обявен за 10 декември. И това изобщо не е случайно, защото точно на този ден Българският хелзински комитет (БХК) раздава годишните си награди. В сряда стана известно, че представители на финансираната от чужди донори организация са получили разрешение да инспектират съдебния арест, където се намират двете подсъдими. Очакванията са БХК да използват Международния ден за правата на човека – 10 декември, за да представят Иванчева и Петрова като "жертви" на наказателно преследване у нас, което да бъде последвано от поредния политически протест, в чието организиране изглежда активно участва и лично председателят на ВКС.

Нареждането на "съдия №1" да бъде извършена проверка в полза на Иванчева и Петрова, освен недопустимо взимане на страната на защитата по делото, напълно опровергава тезата на Лозан Панов, че той няма отношение и никога не е оказвал натиск върху магистрати от по-долните от ВКС съдебни инстанции.

Действията на Панов влизат в остро противоречие с последните изводи на Европейската комисия (ЕК), изразени в Мониторинговия доклад, където именно заради антикорупционни действия, като съвместната операция на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, България за първи път получи висока оценка. Основната забележка на Брюксел към страната ни е липсата на постановени от съда присъди по дела за корупционни престъпления, като това срещу триото - Иванчева, Петрова и Дюлгеров.

Лозан Панов има и персонален мотив за да разпореди проверка на решенията на АСНС за мерките на Иванчева и Петрова. Нейното приключване е позиционирано така, че да съвпадне с третата годишнина от първата политическа реч, която Панов държа пред върховните съдии в рамките на 135-та годишнина от създаването на ВКС. С действие като това, преследващо политически цели, Панов търси начин да си осигури закрила от политически, икономически и медийни кръгове, пред все по-растящата перспектива в следващите седмици да се стигне до предсрочното му отзоваване с оглед недопустимото му поведение спрямо членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.