ВСС пита прокуратурата, ИВСС и КПКОНПИ за съдията с черен печат от САЩ (ОБНОВЕНА)

ВСС пита прокуратурата, ИВСС и КПКОНПИ за съдията с черен печат от САЩ (ОБНОВЕНА)

Кадровиците искат от САЩ допълнителна информация за Андон Миталов

Ден след като САЩ обявиха името на съдия Андон Миталов като първия българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция, шефът на ВСС Лозан Панов свика извънредна съдийска колегия. В сряда от кабинета му посочиха пред "Монитор", че няма да коментират случая и че не е ясно дали точка за Миталов ще бъде внесена в дневния ред на съдийската колегия, тъй като "дневният ред се подписва от председателя на ВКС в четвъртък". В началото на извънредното заседание в четвъртък стана ясно, че то е свикано по предложение на трима кадровици - представляващият ВСС Боян Магдалинчев, Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

Малко преди това от Върховния касационен съд разпространиха съобщение, че неговият председател Лозан Панов е изпратил писмо до главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с молба да бъде уведомен дали в ИВСС е образувана проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и в случай че има образувана такава, какъв е нейният предмет и резултат.

В писмо до главния прокурор председателят на ВКС моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване. Лозан Панов пише още: „Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 от Наказателно-процесуалния кодекс.“

Председателят на ВКС изпрати писмо и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с молба за информация дали са постъпвали в КПКОНПИ сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

На заседанието на съдийската колегия на ВСС кадровиците подкрепиха единодушно исканията до главния съдебен инспектор, главния прокурор и председателя на Антикорупционната комисия. Те гласуваха единодушно с 10 гласа "за" и още нещо - чрез Министерството на външните работи да бъде поискана информация от Държавния департамент на САЩ за участието на спецсъдията Андон Миталов в корупционни действия. "Ние не знаем за какви действия и кога става въпрос. Първо трябва да получим информация и след това ще решим какво да предприемем като кадрови орган", заяви Магдалинчев по време на обсъждането. След като кадровиците получат информация от САЩ и нашите институции, те могат да решат да извикат съдия Миталов на изслушване. Той също може да поиска това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.