Лозан Панов слага прът на електронното правосъдие

7,5 часа ВСС обсъжда внедряването на Единна информационна система на съдилищата

Лозан Панов слага прът на електронното правосъдие

Министър Ахладова: При спиране на проекта, ще има щети за държавата от ЕС

Председателят на ВКС Лозан Панов и вечната му поддръжничка Атанаска Дишева за пореден път направиха всичко възможно да спрат внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това стана на извънредно заседание на пленума на ВСС в сряда. То бе председателствано от новия правосъден министър Десислава Ахладова, която, за разлика от своите предшественици, стоически издържа многочасовите препирни на кадровиците на Темида.

Панов и Дишева оказаха яростен отпор на въвеждането на системата, изтъквайки само нейни недостатъци. Като бонус, пред сградата на ВСС се появиха група съдии, а пленумът реши да изслуша 4-ма от тях. Пред кадровиците на Темида те поискаха опростяване на програмата.

ЕИСС ще замени старите деловодни системи,

по които работят различните съдилища. В нея са включени като модули и системата за случайно разпределение на делата, която одит доказа, че е пробита, и система за изчисляване на натовареността на съдиите. Поръчката за изработването на ЕИСС започна от предишния ВСС и бе завършена от настоящия. Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление“ и струва малко над 5 млн. лв. Изпълнител е държавната фирма „Информационно обслужване“.

В края на юни т.г. започна внедряване на системата в няколко пилотни съдилища, а в края на юли ВСС реши това да стане във всички съдилища. Последваха възражения на съдии от цялата страна, че ЕИСС е тромава и някои компоненти трябва да бъдат променени. Служители на „Информационно обслужване“ непрекъснато обучават съдии и съдебни служители как да работят със системата и едновременно с това правят подобрения на нейни функционалности.

„За 3 месеца са направени 66 нови подобрения. Системата работи. До вчера

в нея са качени 48 500 съдебни акта,

което е 90 % от всички, постановени в 152 съдилища в страната, включително и в най-големите – СГС и СРС. От 15 дни ЕИСС се внедрява и във ВКС, където това трябва да завърши на 17 септември. ВКС е последният съд, където става внедряването“, съобщи пред ВСС изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. На заседанието на ВСС присъства и ръководителят на екипа в „Информационно обслужване“, който е създал системата, Снежанка Смилкова. „Ние заставаме зад разработката си и сме се вслушали във всички конкретни предложения. Ние работим по ясни и конкретни изисквания“, каза Смилкова. ЕИСС работи върху хардуер на „Информационно обслужване“, предстои ВСС да закупи свой. По договор „Информационно обслужване“ има 24 месеца за доработка на системата и 4 г. гаранционно обслужване.

Ръководителят на управляващия орган – Оперативна програма „Добро управление“, Ирена Първанова отговори на въпрос на Лозан Панов, че ако системата не бъде въведена във ВКС ще има финансови корекции. ВСС

отхвърли с мнозинство предложението на Панов

внедряването във ВКС да спре. Първанова обясни още, че 25% ще е финансовата корекция, ако ВСС се откаже от ЕИСС и няма да има корекция, ако я внедрят, но отложат използването й. И кадровиците на Темида направиха точно това. С мнозинство пленумът гласува ЕИСС да бъде внедрена навсякъде, включително и във ВКС, но от 18 септември до 10 декември т.г. в нея да престанат да бъдат въвеждани нови дела. Работата с ЕИСС ще продължи само в 17-те пилотни съдилища. Всички образувани в новата програма дела ще се довършват в нея. В съдилищата, в които се спира въвеждането на дела в новата система, ще възобновят старите си деловодни системи. ВСС гласува

създаването на работна група от над 70 души

– членове на ВСС, съдии и съдебни служители, които до 15 октомври трябва да представят на „Информационно обслужване“ предложенията си за доработка на ЕИСС. По проект тя трябва да заработи окончателно на 31 декември 2020 г.

Лозан Панов категорично отказа да участва в работната група. Според него внедряването на ЕИСС е „експеримент със съдиите“ и дори поиска ВСС да прекрати договора с „Информационно обслужване“. „Г-н Панов, винаги сте против решенията на ВСС. Дайте веднъж да бъдете градивен за системата, а не само да сте контрапункт с някакви свои аргументи. Влезте поне в една работна група“, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Преди да вземат своите решения, кадровиците на Темида бяха предупредени от правосъдния министър Десислава Ахладова, че при спиране на проекта ще има щети за държавата от ЕС.

„Като представител на изпълнителната власт, искам да съобщя, че прекратяването изцяло на проекта ще доведе до неизпълнение на ангажиментите на България към ЕС за въвеждането на електронно правосъдие, на пътната карта и актуализиране на стратегията за развитие на съдебната реформа. Това ще доведе до финансови корекции и щети за държавата. Най-разумното решение е системата да бъде доработена“, заяви Ахладова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.