Лозан Панов с политическа атака срещу Темида

Лозан Панов с политическа атака срещу Темида

Крие, че „Монитор“ и „Телеграф“ спечелиха дело срещу Черния лебед

Скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов предприе нова, добре планирана и масирана кампания срещу Темида. В интервюта за две медии, излезли по едно и също време и с напълно идентични въпроси, Панов атакува политически всички неудобни за него фигури в съдебната власт и медиите у нас.

Началото на офанзивата дойде преди близо десетина дни, когато НПО, свързано с проваления правосъден министър и неуспял политически лидер Христо Иванов (виж карето – б.р.), излезе с доклад, очернящ медии, позволили си да критикуват Панов поименно за недопустимото му поведение. Откакто е избран за шеф на ВКС,

магистратът държи твърд курс на политик,

поддържа твърде близки контакти с медии и сдружения, обвързани с подсъдими олигарси и редовно клевети държавата зад граница. Освен това в момента той е проверяван от Инспектората на Висшия съдебен съвет за натиск върху съдии по делото „Иванчева“ и от Антикорупционната комисия за укрити данъци в сериозни размери. Междувременно пък Панов получи и присъда на първа инстанция за неподаване на имуществена декларация, каквото задължение имат всички висши държавници у нас.

Въпреки тези сериозни нарушения на Закона за съдебната власт обаче НПО-то пуска доклад, в който се опитва да обрисува Панов като мъченик за правата на Темида, а всичките му прегрешения са умишлено премълчани. За баланс обаче в сряда Панов сам излезе да говори пред избрани от него медии и се опита да си измие ръцете за нарушенията си с оправданието, че това бил институционален натиск върху него. А причината за това – Панов бил единственият борец за правда у нас. Последното всеки здравомислещ човек би оставил без коментар.

Интервютата на скандалния шеф на ВКС обаче са доста показателни по няколко причини. Първо – те показват, че Панов се придържа твърдо към курса си на политик в Темида. Той

раздава присъди кой магистрат е „добър“ и кой „лош“.

Повтаря напълно тезисите на скандалния олигархичен кръг „Капитал“, с чиито представители поддържа доста смущаващо топли връзки. Същевременно Панов лавира по изключително важни теми. Така например на въпрос, свързан със съпругата му Елисавета Панова, той отговаря, че жената е използвана, за да се нанесат серия от удари срещу самия него. Премълчава обаче как се появи името на Бети Панова в обществено пространство.

Ако Панов не помни, фигурата й бе използвана от Христо Иванов като аргумент, с който проваленият министър се противопоставя на идеята шефа на ВКС да бъде лансиран като кандидат за миналите през 2016 г. президентски избори. На тайна сбирка, наречена „АРГО“, Иванов, заедно с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев и още дузина активисти и политици, бяха спипани да чертаят ново политическо амплоа за Панов.

Препъникамък се оказа обаче именно жена му Бети,

която Иванов нарече Черен лебед. Оказа се, че прозвището не е случайно – дамата се оказа с криминална регистрация. И тук е моментът да се отбележи и друг факт – в интервютата Панов умело прикрива, че „Монитор“ и „Телеграф“ спечелиха дело на първа инстанция срещу жена му. Вместо да признае това обаче, скандалният шеф на ВКС само смотолевя, че съпругата му в момента води дела срещу нашите издания.

Всъщност изборът на медии, пред които Панов да говори, също не е случаен. Двете интервюта, които очевидно са планирани като едновременна атака, са дадени за вестник „Сега“ на газовия бос Сашо Дончев и за БГ секцията на „Свободна Европа“, която в момента се ръководи от кадър на подсъдимия за данъчни престъпления фармацевтичен бос Огнян Донев – Иван Бедров. Така привидно Панов дава интервюта пред две медии, които нямат нищо общо една с друга. В действителност заради задкулисните обвързаности на босовете, които контролират изданията, медиите не са нищо друго освен

звена в машината за дезинформация на подсъдими олигарси

като Иво Прокопиев, Цветан Василев и Огнян Донев. Като доказателство медиите, чиято собственост и финансиране пряко се свързва с тримата босове - „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“, „Фрогнюз“, „Банкер“ и „Клуб Зет“ като по команда препечатаха интервютата на Панов.

Целта на тази кампания обаче е ясна – задкулисните кръгове у нас са в паника. Издава го и нервното поведение на Панов, който чете от предварително написан лист отговорите на въпросите, които му се задават. Причината е, че се очаква мониторинговият механизъм на ЕК над страната ни да отпадне. А ако това се случи, един от последните останали инструменти за натиск на подсъдимите олигарси върху България ще им бъде отскубнат от ръцете. И то в момент, в който отчаяно се нуждаят от него. Точно сега тези босове са разследвани и подсъдими за сериозни финансови машинации като укриване на милиони данъци, престъпни приватизационни сделки и източване на банка, което струва на държавата и данъкоплатците над 3,5 млрд. лв. А всички тези олигарси очевидно никак не искат да се озоват зад решетките, накъдето са се запътили. И вадят на сцената оплетения в обвързаности Лозан.

НПО-то на Христо Иванов също му удря рамо

В атаката на Лозан Панов срещу Темида активно се включи и НПО-то на Христо Иванов - фондация „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ). В момента сдружението се оглявява от протежето на Иванов – Биляна Гяурова-Вегертседер.

Спазвайки тайминга на офанзивата, в сряда Вегертседер даде пресконференция заедно с експерта си Теодор Славеев на тема „Какъв главен прокурор искат гражданите?“. И естествено не пропуснаха да нападнат досегашния обвинител №1 Сотир Цацаров, като посочиха, че гражданите оценили работата му със среден (3). Пропускайки обаче да уточни сред колко граждани е направено това изследване и дали случайно недоволните не са все свързани с подсъдимите босове Прокопиев, Василев и Донев, които имат защо да мразят държавното обвинение.

Протежетата на Иванов всъщност пропуснаха да оповестят и друга важна подробност – а именно връзката си с проваления правосъден министър и кръга „Капитал“, на който той служи. Пропусна да съобщи и че преди време медиите разкриха, че дамата е нарушавала системно законовите изисквания за прозрачност във финансирането. Според разкритията Иванов карал главния секретар на МП да фалшифицира Публичния регистър на НПО в обществена полза и да впише със задна дата отчетите на БИПИ. След като човекът отказа да извърши престъпление, беше уволнен. Гяурова-Вегертседер пък се хвърли като Гюро Михайлов на амбразурата да брани патрона си и започна да се жали как публикувала отчетите си, ама на сайта си.

Друг факт, който буквално компрометира, БИПИ и началничката му, е че е свързана и по бизнес линия не само с Христо Иванов, а и с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Биляна и Иванов са били съдружници във фирма “Били консултинг“ с предмет на дейност - консултантска дейност, закупуване на предприятия или части от тях. Братът на Биляна – Ангел Стефанов Гяуров, също юрист, става управител на „Бизнес парк София“, след като бизснесменът Росен Плевнелиев влиза в изпълнителната власт през 2009 г. Ангел Гяуров е свързан и с „Алфа финанс холдинг“ на издателя на вестник „Капитал“ Иво Прокопиев. АФХ държи 50% от акциите в „Софстрой“. Другият акционер е регистрираното в Малта дружество „Балто-Славик Венчърс Лимитид“, което се представлява от Ангел Гяуров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.