Лозан Панов победи: Темида оправда Прокопиев, Дянков и Трайков по аферата EVN (ОБЗОР)

Лозан Панов победи: Темида оправда Прокопиев, Дянков и Трайков по аферата EVN (ОБЗОР)

  • След очернящата кампания срещу страната олигархът наглее и в съда – нарежда на журналистите какво да пишат
  • Разградският бос показа червените си корени – цитира Ленин в защитната си пледоария
  • Прокуратурата ще обжалва пред Апелативния спецсъд
    Съдията ги оневини с мотиви, стъпващи изцяло на защитата на каолиновия крал и компания 

 

Наместникът на задкулисието, инсталиран начело на Темида – председателят на ВКС и т.нар. съдия №1 Лозан Панов, показа наяве, че е успял да прокара по всички брънки на съдебната система пипалата на олигархичния октопод, за да може задкулисните босове да се чувстват недосегаеми за престъпленията си (коментар по темата виж тук). Така след дело, продължило година и половина, състав на специализирания наказателен съд оправда напълно тартора на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев и посочените от него министри на финансите и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов – Симеон Дянков по аферата EVN. По обвиненията, че групичката е нанесла щети за над 20 млн. лева с манипулираната продажба на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕVN-България, бяха оправдани и тримата подсъдими от посредника по сделката – фирмата на Прокопиев „Булброкърс“.

От прокуратурата обявиха, че ще обжалват решението пред по-горната инстанция – Апелативния спецсъд. Въпреки това, дори и да бъде взето друго решение, в крайна сметка делото отново ще се озове във Върховния касационен съд, председателстван именно от Панов, който се явява трета и последна инстанция.

Оневиняването на Прокопиев и аверите му пък дойде след

безпрецедентна, очерняща България кампания,

организирана и дирижирана от разградския бос през изданията от мейнстрийма му и инструментите му за натиск навън, и изградена изцяло върху лъжи (виж тук). С решението на спецсъда всъщност лъсна, че кампанията е била 2 в 1. От една страна прах в очите на общественото мнение у нас и навън, че присъдите по делото не са предрешени. А от друга – да се изкара Прокопиев „жертва на репресия“ върху свободата на словото, въпреки че издаваните от него медии никога не са били обект нито на този процес, нито на която и да било от другите процедури, водени срещу него.

Че най-вероятно става въпрос за уреден мач, лъсна и от кратките обяснения на оправдателните присъди, дадени от председателя на съдебния състав Вилислава Ангелова, която реално стъпи именно върху тезите на защитата на подсъдимите.

Година и половина и 25 заседания. Толкова продължи процесът по аферата EVN срещу шестимата подсъдими. В рамките на делото бяха дадени множество

показания, подкрепящи тезата на държавното обвинение, че

продажбата на миноритарния дял на държавата в EVN-България е била уредена и манипулирана в полза на купувача – австрийското дружество EVN, което е в изключително топли връзки с кръга „Капитал“ и конкретно с Прокопиев и неговото обкръжение. Самата процедура по продажбата на дела е стартирана, след като през 2010 г. разградският бос лобира пред Националния съвет за тристранно сътрудничество да се продадат остатъчните дялове от ЕРП-тата с мотив, че държавата не е добър стопанин. Впоследствие решението е прокарано от приближения му тогавашен финансов министър Симеон Дянков като част от лансирания от него пакет от антикризисни мерки. По време на делото стана ясно, че самият Дянков неколкократно е притискал КФН да пусне по-бързо проспекта за продажбата на 33-те процента държавен дял в EVN-България, а тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков изпратил писмо в Агенцията за приватизация, в което дал ясно указание за метода, по който да се продадат акциите – през Българската фондова борса. Посредникът по сделката - „Булброкърс“, чийто управител Радослав Рачев и акционери Петър Василев и Любомир Евстатиев, пък използвали за целта руска система, която подлежала на манипулация. Резултатът от всички врътки бил, че делът е продаден на занижена цена.

На този фон звучат необяснимо устните обяснения, представени от съдията


веднага след произнасянето на оправдателните присъди (бел.р. писмените мотиви ще бъдат обявени в срок). Становището на Прокопиев било с консултативен характер и нямало правна стойност, а срещите му с Трайков и Дянков по темата не били престъпление. Решението на Националния съвет за тристранно сътрудничество пък били с колективен характер. Според друг от мотивите на съдията нито един свидетел по делото не е твърдял, че имало натиск, нито че той е осъществяван от Дянков, а самото решение за приватизацията било на Министерския съвет и, бидейки министър, той нямало как да му въздейства. По думите й Трайков също не подлежал на отговорност, защото подобно на Дянков е изпълнил решение на колективния орган МС и нямало как да посочва и контролира цената на продажбата на дела. Съдията прие и друга теза на адвокатите – че представената по делото счетоводна експертиза била за 10-годишен срок, а не за 7-годишен, и затова е допусната грешка при изчисленията.

Прокопиев не пропусна и вчера да използва медиите си като щит

След като в петък излязоха като по команда с обща позиция в защита на издателя си, а през целия уикенд и те, и останалите издания от мейнстрийма на Прокопиев разпространяваха у нас и в чужбина лъжата, че бил жертва на посегателство срещу свободата на словото, на вчерашното заседание журналистите от „Капитал“ и „Дневник“ показаха колко са независими, като окупираха под строй както залата, така и пространството пред съда. А щом чуха оправдателните присъди, аплодираха.

Самият разградски бос пък продължи с наглостта си, като след изчитането на присъдите си позволи да дава указания на присъстващите представители на всички медии. Явно забравяйки, че извън изданията му, свикнали да работят единствено и само по спуснати от него по мейл и на срещи опорки, медиите в страната са свободни и не пишат по нареждания.

"Всички, които ме пишехте подсъдим, сега ме пишете оправдан. Това дело беше абсурдно", тръгна да нарежда той.

Олигархът показа и червените си корени, които иначе упорито се пробва да прикрие, изкарвайки се „евроатлантик“, като в последните си думи пред съда, преди магистратите да обявят присъдата си, дръпна защитна реч, в която тарторът на кръга „Капитал“ цитира "бащата на комунизма“ - Ленин.

Гешев: Загубихме малка битка, но ще спечелим войната срещу олигарсите

"Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси". С тези думи, пуснати в пост на профила му в Туитър, главният прокурор Иван Гешев коментира току-що оправдателните присъди по делото EVN, произнесени от спецсъда на първа инстанция.

С тях магистратите обявиха за невинни по обвиненията, че са нанесли щети на хазната за над 20 млн. лева, разградския олигарх Иво Прокопиев, посочените от него министри в кабинета "Борисов 1“ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и трима души от консултанта по сделката - фирмата на тартора на кръга "Капитал" - "Булброкърс".

"Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот", гласи туитът на Гешев.

Малко преди това стана ясно, че прокуратурата ще обжалва пред по-горната инстанция оправдателните присъди, поставени от състав на Специализирания наказателен съд, по делото EVN.

"Ще протестираме присъдата", заяви лаконично минути след произнасянето й прокурорът по делото Емил Петров. Той обаче посочи, че няма да коментира повече, докато не излязат писмените мотиви на съдебния състав. "Сега е време да мълчим. Има време кога да говорим", заяви Петров.

Показанията на свидетелите подкрепиха обвиненията на прокуратурата


Въпреки твърдението на съдия Вилислава Ангелова, че нито един свидетел по делото не е твърдял за оказан натиск, неколцина от призованите да дадат показания свидетелстваха за противното. Така например по време на заседанията бившият директор на „Надзорна дейност“ в КФН Валентин Гановски заяви, че такъв натиск е бил оказван от бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков върху Комисията за финансов надзор. Целта била комисията да пусне по-бързо сделката за продажбата на миноритарния дял на държавата.
В проспекта за приватизация е имало съществени пороци, заради които е стартирана проверка от КФН през януари 2012 г., дни след финализирането на сделката. Ревизията приключва през август със съставянето на множество актове за редица административни нарушения на „Булброкърс“.
През 2010 г. разградският олигарх Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество да се продадат остатъчните дялове от ЕРП-тата с мотив, че държавата не е добър стопанин. Въпреки че това е откровен конфликт на интереси, предвид факта, че за консултант на сделката е избран „Булброкърс“, според мотивите на съдията Прокопиев просто бил изказал становище с консултативен характер, което нямало правна стойност. Нищо че след това продажбата на миноритарния пакет на държавата в ЕРП-тата е прокарана от приближения му министър Симеон Дянков като част от лансираните от тогавашния финансист №1 пакет от антикризисни мерки. Мотивът, използван от съдия Ангелова, всъщност беше основа на кампанията срещу искането на прокуратурата за осъдителни присъди, организирана от Прокопиев чрез мейнстрийма му.
Три вещи лица, изготвили съдебно-техническата експертиза, свидетелстваха, че фирмата на изкарващия се навън като "пазител на евроатлантическите ценности" Иво Прокопиев е използвала руска система, за да цака държавата. При това системата е била уязвима за манипулиране. Така например на въпроса дали тя е била защитена от външна намеса, експертът Тони Атанасов обяви: „Системата за външна защита е направена както трябва, но не знаем доколко е ефективна, тъй като не бяха запазени записите (логовете) по време на търга. Ние отидохме 2 г. по-късно. След 2 г. историята не се пазеше.“ Колегата му Георги Бояджиев допълни, че има множество криптирани връзки, но няма криптиране на данните. „Отвън системата е защитена с множество криптирани комуникации, но отвътре системата няма никаква защита на данните и това е най-големият пропуск, който установихме“, заяви Бояджиев.
Обявената от прокуратурата щета от над 20 млн. лева беше доказана от счетоводната експертиза, представена в съдебната зала. Според съдия Ангелова обаче била допусната грешка при изчисленията, защото е смятан не 7-годишен период, а 10-годишен. Това е и аргумент, използван от защитата по време на процеса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.