Лозан Панов нападна държавата заради Полфрийман

Лозан Панов нападна държавата заради Полфрийман

Тогата на олигархията натиска съда да го пусне, изживява се като ментор политик

Тогата на олигархията и шеф на ВКС Лозан Панов, инсталиран на поста от Драгалевския лаборант Иван Костов, нападна държавата брутално, за да защити убиеца Джок Полфрийман.

В официално обръщение, публикувано на сайта на съда малко преди края на работния ден, пипалото на олигархията в Темида удари рамо на пионката си и шеф на грантовия ССБ Калин Калпакчиев по казуса с австралийския касапин. Отвореното писмо е напълно издържано в политически стил, като Панов буквално държи тон на колегите си като ментор политик. Още по-брутално шефът на ВКС притиска съдиите, в чиито ръце е решението за пускането на Джок, Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова „максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен от правна гледна точка казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол - тежък удар върху имиджа на страната ни“. С тези думи директно ги натиска да се произнесат по точно определен начин - в полза на убиеца Джок Полфрийман, което е недопустимо за председател на най-висшия съд в страната.

Панов си позволява да командва и независимото от съда МВР в лицето на министъра, като го призовава да изпълни определението на авера си по убеждение Калин Калпакчиев. „Призовавам вътрешния министър незабавно да изпълни определението на САС, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва“, пише Панов. В типичния стил на ментора си Иван Костов тогата на олигархията директно призовава за бунт срещу държавата с думите: „Призовах колегите си още преди време без страх да се изправим срещу тази машина. С огромна болка повтарям тази молба“. Най-бруталното е, че Панов не се свени да оплюва злобно обществото, същото, което излезе на протест срещу пускането на касапина Полфрийман, включително и близките на жертвата, които бяха на първите редици, но не обелва и дума за организираните платени викачи, маршируващи пред Темида с искания за отвод на Иван Гешев от конкурса за главен прокурор.

„И въпреки всичко място за отчаяние няма, защото съдът е стражът на демокрацията, а отчаяният демократ е един оксиморон“, пише още пионката на Командира. Нека само да му припомним какво означава демокрация, тъй като явно пионката и подставено лице на олигархията в Темида вече е забравило. Та на въпроса какво е демокрация, Ейбрахам Линкълн отговаря: „На народа, от народа, за народа“. Кратко, точно и няма нужда от превод, защото посланието е ясно. Но именно гласа на народа, на онези близки на жертвите на престъпления, той не иска да чува, защото рушат политическите му планове, бъркат в сметките на онези подсъдими олигарси, които му дърпат конците. На тях демокрация не им трябва, а инсталирани пионки, които да свеждат важните решения. Както прави Панов през Калин Калпакчиев, който всъщност реши да пусне касапина.

Бруталната атака на Панов не е случайна, както и моментът на щурма към държавата. Тя идва една седмица преди да бъде изслушан кандидатът за главен прокурор Иван Гешев пред ВСС и преди местните избори. В пасквила си тогата на олигархията хвърля кал и по кадровиците на Темида, които са си позволили да дадат неговия любимец Калпакчиев на Инспектората. В обръщението си Панов дори внушава, че ако не вземат „правилното решение“ за Джок, на съдиите ще им бъдат образувани дисциплинарни производства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.