Лозан Панов и шефове на ССБ на политически митинг във Варшава

Лозан Панов и шефове на ССБ на политически митинг във Варшава

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предишният председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов, Владислава Цариградска - председател на Контролния съвет на магистратската организация и съдия Нели Куцкова, са участвали в политически митинг, проведен в събота в полската столица Варшава, съобщи Правен свят. 

Поводът за командировката на четирима действащи български съдии до Полша е недоволството на част от полските им колеги, свързани с либерални политически кръгове от съдебната реформа, която управляващата консервативна партия "Право и справедливост" се опитва да прокара през последните години. Властите в Полша се стремят да ограничат политизирането на полските съдии, което включва освобождаването от работа на навършили пенсионна възраст магистрати, част от които са били свързани с предишния комунистически режим. Именно в тяхна подкрепа до Варшава са се командировали карето от български съдии, което публикува снимки в социалните мрежи.

От "полските фотографии" на Панов, Атанасов, Цариградска и Куцкова е видно, че поне трима от тях са със съдийските си тоги на политическия митинг, което би могло да се тълкува и като нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. "Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние", гласи чл. 9.2 от Кодекса в частта му за Правилата за предотвратяване на конфликт на интереси.

От ССБ не са уточнили кой е поел разноските по пътуването на четворката съдии до Варшава, макар че с оглед на високия размер на българските магистратски възнаграждения спрямо средната работна заплата у нас, пътуването им до Полша не е представлявало сериозен разход. 

Що се отнася до ангажираността на българския "съдия №1" с тегобите на полските съдии, то тя контрастира на пълното неглижиране от страна на Лозан Панов на проблемите на съдиите в България. Докато председателят на ВКС и политизираната върхушка на ССБ политиканстват, ръководената именно от Панов Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължава да бездейства по въпроса за регулиране на натовареността на магистратите и оптимизиране съдебната карта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.