Лозан Панов блокира комисия „Антикорупция“ (ОБЗОР)

Лозан Панов блокира комисия „Антикорупция“ (ОБЗОР)

Спря близо 90 дела за конфискация на незаконно бандитско имане

*Лично води тълкувателно дело, въпреки че КПКОНПИ го проверява за укрити данъци

*Скандалният шеф на ВКС жали глобата си от 1000 лв. пред бившите си подчинени

Скандалният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов блокира работата на комисия „Антикорупция“ (КПКОНПИ) с тълкувателно решение. Въпреки, че е проверяван именно от КПКОНПИ за данъчни далавери, Панов лично председателстваше тълкувателно производство на ВКС по дела на комисията и дори нареди списъка с „експерти“ по казуса. Удобно в него беше пълно с лица, познати с опита си по протести и участия в НПО-та, а не с работата си като юристи.

В петък стана ясно и че

Панов е успял да

пробута решение,

с което се орязва работата на антикорупционния орган по вече отменения закон за гражданска конфискация. Според тълкувателното решение на ВКС прекратяването на наказателното производство е пречка пред правото на иск за отнемане на незаконно имущество. Така според върховните магистрати ако наказателното дело срещу обвиняемо или подсъдимо лице е прекратено преди КПКОНПИ да е внесъл иск за конфискация в съда, се вдигат запорите, а процедурата по отнемане се прекратява. В подобна хипотеза са около 30 внесени в съда дела и още 60, които са висящи в самата комисия. Процесите са за милиони левове и заради решението на Панов и подопечните му десетки незаконно забогатели ще получат съдебна амнистия за имането си.

Решението на ВКС обаче

не засяга всички дела

по отменения в началото на тази година ЗОПДНПИ, категорични са магистратите. Сред исковете, които ще останат в съда, са и тези за отнемане на имущество на олигарсите Цветан Василев и Иво Прокопиев, както и срещу подсъдимия за аферата „ЕВН“ ексминистър на енергетиката Трайчо Трайков. Те са за милиони, а срещу Цветан Василев и семейството му - за рекордните над 2 млрд. лв. Последното е спряно и заради преюдициално запитване на СГС до Съда на ЕС в Люксембург (виж горе – б.а.).

Тълкувателното решение е подписано от Панов и още 30 върховни съдии. Всеки четвърти магистрат във ВКС обаче не е съгласен с решението и го е подписал с особено мнение.

Сред несъгласните

с Панов магистрати

и са двама шефове на отделения в ВКС.

От публикуваното тълкувателно решение става ясно, че лично председателят на ВКС Лозан Панов е водел Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС, на което е прието решението, блокиращо дела, заведени по иск на антикорупционния орган.

Тълкувателното решение на ВКС, свързано с работата на Антикорупионната комисия, идва в момент, когато Панов е проверяван от КПКОНПИ заради установени при пълна данъчна ревизия несъответствия в доходите му в размер на повече от 100 000 лв. След края на проверката срещу него резултатите ще бъдат дадени на прокуратурата, която ще прецени дали е извършил данъчно престъпление, обясни пред журналисти в кулоарите на НС председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев в четвъртък. Преди две седмици Панов отказа да се яви в Антикорупционната комисия да даде обяснения за разминаването, което са открили данъчните. Въпреки

това недопустимо за

висш магистрат поведение

Висшият съдебен съвет не е сезиран от КПКОНПИ за поведение, което уронва престижа на съдебната власт. Спорно не само от морална гледна точка е и това, че Панов не се е отвел от тълкувателното дело по казуса с антикорупционната комсия, коментираха юристи.

Отделно в петък стана ясно още, че Панов води дело срещу КПКОНПИ заради неподадената от него имуществена декларация. Глобата на Панов вече бе потвърдена от Софийския районен съд (СРС), а сега казусът е прехвърлен на горната инстанция. Това е Административен съд – София град, който Панов оглавяваше доскоро. Така на практика излиза, че Панов жали глобата си от 1000 лв. пред бившите си подчинени. Все още не е ясно дали административните съдии ще си направят отвод заради това, че Панов им е бил шеф.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.