Лозан избяга от въпросите на ВСС за Черния Лебед

Лозан избяга от въпросите на ВСС за Черния Лебед

Изплаши се от питането дали възприема глобата си като „извращение с правото“

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за пореден път абдикира от отговорност и панически избяга от въпроси на членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Този път съдебните кадровици поискаха от Панов да изрази позиция, дали споделя твърденията на съпругата си Елисавета Панова, която в интервю за бТВ обяви, че съдебните актове на Софийския районен съд и на Административен съд София – град, с които бе потвърдена глобата му от 1000 лв. за неподадена имуществена декларация, са "извращение с правото".

Съдебният кадровик Боряна Димитрова повдигна темата още в началото на редовното заседание на Съдийската колегия. Тя се позова на обажданията от множество съдии, които били шокирани от унизителното и агресивно поведение на съпругата на председателя на ВКС по адрес на съдебната система. "Нито съдиите, нито аз, нито който и да е в тази зала не се интересува от имотното Ви състояние и личния Ви живот. Колегите смятат, че съдът е дискредитиран и професионалното им достойнство е засегнато. Съдиите, г-н председател (Лозан Панов председателства по право заседанията на ресорната колегия на ВСС-бел.ред.), искат да знаят дали се разграничавате от мнението, че в България няма правосъдие, а ако смятате, че е така, кажете какво направихте в тази посока? Би било лицемерие да продължим да се произнасяме за професионалното израстване на нашите колеги, ако не вярваме изобщо в правосъдието. Въпросът е – разграничавате ли се или не от това становище (на съпругата му Бети Панова-бел.ред.), вярвате ли на българските съдии?", попита Боряна Димитрова.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също посочи, че и той е бил сезиран от колегите си от Административен съд София-град по същия повод. Магистратите са подчертали, че е необходимо председателят на ВКС да посочи дали споделя мнението на съпругата си, че съдебните актове, с които глобата му от 1000 лв. e потвърдена, представляват "извращение с правото".

Гротескно изглеждаха опитите на двама от кадровиците – Олга Керелска и Атанаска Дишева да попречат темата да бъде обект на разискване на заседанието и така да се опитат "да спасят" председателя на ВКС от въпросите за грозните думи на съпруга му по адрес на съдиите. Керелска обясни, че въпросите на колегите й не присъствали в дневния ред, тя нямала време да гледа интервюто на Бети Панова, за което дори не знаела.

Наложи се Драгомир Кояджиков да опреснява паметта на колегата си, като й посочи, че веднъж вече Лозан Панов е бягал от заседание на Съдийската колегия, когато отново не пожела да отговари на повдигнатите от кадровиците въпроси, този път за личните му твърдения за зависимости в правосъдието у нас. Този път Лозан Панов отказа да поеме отговорност за думите на собствената си съпруга по адрес на български съдии и побърза да напусне заседателната зала на ВСС. 

Действията му предизвикаха дълбоко възмущение у по-голямата част от кадровиците. "Не знам какво правим ние тук. За сетен път крайно пренебрежително отношение на председателя на ВКС. Не е нормално председател на ВКС и председателстващ Съдийската колеги да излиза без никакъв отговор. Това не е отговор за нас, а за колегите. Ако някой твърди, че не вярва във влязъл в сила съдебен акт, не знам какво правим тук", коментира Боян Магдалинчев.

Подобно на Керелска и другата крепителка на Лозан Панов във ВСС - Атанаска Дишева се опита да оправдае неадекватното му поведение, макар етиката да изисква точно този кадровик да се въздържа от коментари по казуси, свързани с имотното състояние на представители от съдебната система. През 2018 г. се разбра, че в продължение на 12-години Дишева е ползвала огромен ведомствен апартамент в кв. "Изток" в столицата, за който е плащала символичен наем от 200 лв. на месец. Установено бе, че през този период семейството на Дишева е закупувало усилено имоти, но умишлено не и в столицата, за да не загуби правото да ползва привилегията "голям апартамент срещу евтин наем".

"Кадровите и моралните въпроси вървят ръка за ръка", посочи в свое изказване друг от членовете на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова. "Когато си част от съдебната система и оглавяваш най-високото ниво и непрекъснато създаваш ситуация около себе си, която обективира непрекъсната опозиция на стотици хиляди български магистрати и осребряваш с този опортюнизъм тяхната работа и резултатите от нея, трябва да обясниш защо го правиш и да кажеш вярваш ли на съдебната система, от която си част и си оправомощен да организираш нейната работа на висотата на Конституцията и законите. Какъв пример даваш на колегите си, като не спазваш влезли в сила съдебни актове? Как решаваш кадрови въпроси в съдебната система, като не вярваш в нея? Тези въпроси си ги задава всеки съдия. Какво си сторил, за да промениш имиджа на съдебната система, за да възвърнеш вярата на колегите си в това, което правиш?", отправяше Имова задочно въпросите си към избягалия минути по-рано Лозан Панов.

Така заседанието на кадровия орган продължи в отсъствието на "най-минатият", както Панов сам определи участието си в аферата с евтините апартаменти за властта, купувани от кумовете му от "Артекс". 

Представляващият съвета след заседанието:

Поведението му е рецидив, това не е нормално

„Поведението на г-н Панов е повтарящо се. Така беше и в случая, когато се опитахме да му зададем няколко въпроса по повод на неговото изказване на международна конференция у нас, след това ставаше въпрос за униформеното облекло на военните магистрати, тогава преди да започне дебата по точката отново излезе от заседанието на пленума на ВСС и днес по същия начин“. Това заяви пред журналисти представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Според него поведението на Панов спрямо съдийската колегия е последователно в своята позиция да не отговаря на въпросите, поставени от колегите му в съдебния съвет.

„Определено не считам, че това поведение е нормално, в края на краищата в този кадрови орган няма въпрос за лични обиди, нещо, което да се счита, че е недостойно за говорене. Отговаря се да или не, неговата позиция да се изложи такава, каквато е и нищо повече, никой не иска друго. Днес нито Димитрова, нито Чолаков са казали нещо за имотните му възможности. Към Димитрова са поставени въпроси от страната, а към Чолаков – от съдии от Административен съд – София“, заяви Магдалинчев и допълни: „Ако действително влязъл в сила съдебен акт е изопачаване на правото или извращение на правото, то един председател на ВКС не може да го каже, няма право да го каже. Не го каза той, но трябваше да изясни въпроса възприема ли позицията на съпругата си или не, това беше въпросът на Чолаков“.

Магдалинчев коментира и обявеното от Елисавета Панова намерение шефът на ВКС да съди България в Страсбург. „Това го каза съпругата му в телевизионното интервю. Семейство са, както си решат, така си мислят, но винаги се сещам и ще се връщам към думите на покойния Румен Янков, който каза: „Всички магистрати могат да се защитят пред съда, аз - не, не мога“. Това е друго нещо. Очевидно е продължение на тяхно разбиране, ако това е позицията и на г-н Панов. Въпросът е дали с оглед позицията, която заема той, е допустимо да се прави това нещо като морално поведение. На този етап не сме обсъждали нищо по този въпрос – за предприемането на действия срещу Панов. За мен е странно поведението на г-н Панов, да не каже нищо и да напусне, трябваше да заеме според мен някаква позиция – споделя или не споделя виждането на съпругата си. Аз не мога да допусна един магистрат, още повече един съдия, а да не говорим за председател на ВКС, да не спазва закона и да казва – тази разпоредба аз не я харесвам и няма да я спазвам. Това, че не му харесва военното правосъдие и правораздаване като цяло, разписано е в Конституцията и законите и толкова, спазват се. Като не ти харесва, ще предприемеш действия чрез парламента да се помени уредбата и толкова. Не можем да го принудим да си вземе и да излезе в отпуска“, допълни Магдалинчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.