Лозан бойкотира униформите на военните магистрати

Лозан бойкотира униформите на военните магистрати

Цацаров със спешно искане до ВСС за решаване на проблема

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС)Лозан Панов бойкотира утвърждаването на униформите и отличителните знаци на военните магистрати. Това стана ясно на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), където главният прокурор Сотир Цацаров бе внесъл допълнителна точка в дневния ред с предложение за обсъждане начина на изпълнение на разпоредбата на чл. 262, ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили.

А тя гласи, че униформата и отличителните знаци на военнослужещите от военните съдилища и военните прокуратури се утвърждават от ВСС по предложение на председателя на ВКС и на главния прокурор съгласувано с министъра на отбраната.

„Действащата заповед на военния министър не обхваща униформите и отличителните знаци на военните магистрати. През май 2018 г. бях уведомен за проблема от административния ръководител на Военно-апелативната прокуратура. На 11 май изпратих писмо до председателя на ВКС Лозан Панов с проект за предложение за изпълнението на изискването на закона с уточнението, че ако не е съгласен, да влезем в диалог, но не получих отговор. На 27 юли

изпратих второ писмо до него и

отново не получих отговор.

На 8 януари 2019 г. изпратих трето писмо до председателя на ВКС с копие до представляващия ВСС Боян Магдалинчев и ръководителите на Военно-апелативния съд и Военно-апелативната прокуратура, в което отново се напомнят законовите изисквания и задължения на главния прокурор и на председателя на ВКС по въпроса с униформите на военните магистрати“, съобщи пред пленума на ВСС Цацаров. Обвинител №1 акцентира върху липсата на реакция на Панов от 11 юни 2018 г.

„Показателно е, че напусна заседанието сега непосредствено преди обсъждането на точката. За мен това е демонстративно“, посочи Цацаров, но поиска от кадровиците на Темида да не се занимават с личността на председателя на ВКС, а с изпълнението на разпоредбите на закона.

„В момента

военните униформи на магистратите

нямат правно основание.

Вариациите са кой както може. Това униформено облекло в момента не е утвърдено по никакъв начин. Предлагам да решим как да се изпълни чл. 262, ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили“, каза Цацаров. „Има законови разпоредби и очевидно нещата не могат да останат нерешени. Както съдиите и прокурорите заседават с утвърдени тоги, така и военните магистрати трябва да заседават с утвърдени униформи и отличителни знаци“, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и Севдалин Мавров също изразиха подкрепа. Кадровиците на Темида единодушно с 22 гласа „за“ и нито един „против“ приеха предложението на Цацаров да бъдат изпратени писма до ръководителите на Военно-апелативния съд и на Военно-апелативната прокуратура. Те трябва да организират обсъждане между военните магистрати в тези поделения и техните обобщени становища да бъдат изпратени във ВСС до 29 март. След това ВСС с или без съдействието на председателя на ВКС ще ги изпрати до министъра на отбраната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.