Ловците регистрират проби от дивеч с баркод през Интернет

Ловците регистрират проби от дивеч с баркод през Интернет

Отглежданата свободно полудива източно-балканската свиня застрашена от чумата

Ловците, които отиват на лов за глигани и вземат проба от отстреляните или намерени от тях мъртви животни ще регистрират взетата проба веднага през Интернет. Това съобщи д-р Георги Чобанов, директор „Здравеопазване и хуманно отношение към животните в БАБХ.

Той показа специално приложение, през което авджиите ще могат да сканират баркода на комплекта за вземане на пробата, а


също и да качват до 4 снимки


от отделни части на животното. Засега баркодът трябва да се лепи отделно, но след време се планира да се доставят в ловните дружинки и готови найлонови опаковки с фабрично изписан върху тях баркод. „Ще се вземат проби от определени органи на животното, които ще се изследват освен за Африканска чума по свинете (АЧС) и за трихинелоза“, обясни експертът. По думите му, тепърва се очаква да се увеличава броят на положителните проби за чума сред дивите свине у нас. Чобанов обясни още, че от ЕС са обявили цялото протежение на българо-румънската граница, включително нашето поречието на Дунава за буферна зона, в която трябва да се предприемат засилени мерки за контрол срещу разпространението на АЧС. Той призова и хората излизащи сред природата да сигнализират санитарните власти, ако видят мъртви животни.

Според д-р Чобанов традиционното свободно отглеждане на източно-балканската свиня е поставено под риск. По думите му, тези животни са най-застрашени от заразяване, защото фермерите, които ги отглеждат, не могат да гарантират, че животните им няма да

използват същите пасища както и дивите прасета.


Той припомни, че е хубаво стопаните, които не са заклали още домашните прасета, отглеждани в личните си дворове да го направят. „Сред най-големите рискове за разпространение на АЧС е търговията със свине, отгледани от нерегистрирани в БАБХ дребни ферми“, категоричен е д-р Чобанов. Експертът обясни още, че в балтийските държави, които в Евросъюза са най-силно засегнати от епидемията, са засечени диви свине, носители на вируса, но са останали живи и това носи допълнителни рискове за по-бързото му разпространение. Според него сега тези екземпляри ще бъдат използвани при опитите да бъде създадена ваксина срещу АЧС, която нанася огромни щети на свиневъдството в цяла Европа.

Относно другата епидемия, сполетяла страната ни през 2018 г., от БАБХ обявиха, че остава контролът за чумата по дребните преживни животни. Директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев увери, че контролът на заболяването ще бъде засилен,

каквито са ангажиментите на страната ни


към международните ни партньори. Д-р Александра Митева, началник отдел в агенцията обясни, че за справянето с възникналите огнища на заболяването чума по дребните преживни животни в областите Хасково, Ямбол и Бургас са похарчени над 1,3 млн. лв. С 400 хил. лв. повече са средствата, отделени за дезинфекция. "Ситуацията доста се облекчи за фермерите. Вече свободно могат да се транспортират от тези региони животни, предназначени за клане. Нещо, което бе абсолютно забранено до този момент е вече свободната реализация на продуктите от тези дребни преживни животни в страната", посочи тя.

Шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев, обясни, че във фермата в Болярово, където не бяха допуснати ветринарни лекари да унищожат заразените животни, е имало доказан вирус и според всички правила огнището там продължава да е активно. Това е причина сега останалите стопани да са подложени на ограничения и страната ни да


остава със статут за наличие на чума по дребните


преживни животни. Д-р Илиев обясни, че животните да носят вируса, без да имат клинични признаци.

Въпреки огнището европейските страни са приели гаранциите на БАБХ и търговията с животни и продукти от тях е освободена на територията на ЕС. Проблем е износът ни с трети страни. За да изнасят кози и овце към страни като Турция и Египет са необходими допълнителни изследвания на животните.

Днес преди обяд няколко души недоволни от мерките на БАБХ срещу фермата в Болярово,, протестираха пред офиса на агенцията. Те показваха снимки на родени агънца от напълно здравите, според тях, животни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.