Ловците ще са длъжни да вземат проба от всяко отстреляно диво прасе. Това е записано в приетите в сряда промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Пробите ще бъдат проверявани за наличие на вируса на заболяването африканска чума по свинете (АЧС).

Предвидено е още експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да обучат по двама души от всяка ловна дружина за правилното вземане на пробите за анализ.

От БАБХ уточниха, че през миналата година на територията на България са изследвани 5015 домашни и 4687 диви свине, като всички изпитвания са показали отрицателни резултати за наличието на вируса на класическа и африканска чума.

Депутатите решиха още до 31 декември 2018 г. да бъде разрешен групов лов на дива свиня в съботите, неделите и всяка сряда и официалните празници и извън срока, който действа в момента от 1 октомври до втората неделя на месец януари. С тези допълнителни 54 ловни дни при наличие на 2557 дружинки в България се очаква да бъдат организирани малко над 138 хиляди ловни излета, като при минимален отстрел по 1 животно ще се достигне желаното намаляване на популацията с над 111 хил. диви свине.

Увеличаването на времето цели предотвратяване появата на заболяването африканска чума по свинете (АЧС). Промяната ще позволи намаляване на популацията на дивите прасета, които са потенциален преносител на заразата и предвид наличието на множество огнища на заболяването в съседна Румъния и реалната опасност болестта да се прехвърли на територията на България. От Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) съобщиха за „Монитор“, че от началото на годината са отстреляни 3046 диви прасета.

Заради приетия законопроект ловците вече заплащат и нови минимални цени за продажба на дивечово месо от районите на дейност на държавните ловни стопанства и дивечовите участъци. За килограм отстреляно диво прасе ловците ще дължат 50 евроцента, за отстрелян елен или сърна ще бъде 3 евро/кг. 5 евро пък ще дават ловците за заек с кожа, без крака и вътрешности. За муфлона разценката вече е 1,5 евро за килограм.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Уволняват и глобяват за фалшиви болнични листове

Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или глоба. Мерките са част от предложенията на институциите и бизнеса за справяне на проблема с фалшивите медицински документи, ползвани за почивки.

Стамен Янев: Все още сме в играта за Volkswagen

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това заяви ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

„Тойота“ изтегля 3,4 милиона автомобила

Японската корпорация „Toyota Motor Corp” обяви, че изтегля 3,4 милиона автомобила по целия свят поради електронна неизправност, което може да доведе до блокиране на механизма на отваряне на въздушните възглавници при катастрофи.