Ловците при ветеринаря с проба от всеки глиган

Ловците при ветеринаря с проба от всеки глиган

От началото на годината са отстреляни 3046 диви прасета

Ловците ще са длъжни да вземат проба от всяко отстреляно диво прасе. Това е записано в приетите в сряда промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Пробите ще бъдат проверявани за наличие на вируса на заболяването африканска чума по свинете (АЧС).

Предвидено е още експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да обучат по двама души от всяка ловна дружина за правилното вземане на пробите за анализ.

От БАБХ уточниха, че през миналата година на територията на България са изследвани 5015 домашни и 4687 диви свине, като всички изпитвания са показали отрицателни резултати за наличието на вируса на класическа и африканска чума.

Депутатите решиха още до 31 декември 2018 г. да бъде разрешен групов лов на дива свиня в съботите, неделите и всяка сряда и официалните празници и извън срока, който действа в момента от 1 октомври до втората неделя на месец януари. С тези допълнителни 54 ловни дни при наличие на 2557 дружинки в България се очаква да бъдат организирани малко над 138 хиляди ловни излета, като при минимален отстрел по 1 животно ще се достигне желаното намаляване на популацията с над 111 хил. диви свине.

Увеличаването на времето цели предотвратяване появата на заболяването африканска чума по свинете (АЧС). Промяната ще позволи намаляване на популацията на дивите прасета, които са потенциален преносител на заразата и предвид наличието на множество огнища на заболяването в съседна Румъния и реалната опасност болестта да се прехвърли на територията на България. От Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) съобщиха за „Монитор“, че от началото на годината са отстреляни 3046 диви прасета.

Заради приетия законопроект ловците вече заплащат и нови минимални цени за продажба на дивечово месо от районите на дейност на държавните ловни стопанства и дивечовите участъци. За килограм отстреляно диво прасе ловците ще дължат 50 евроцента, за отстрелян елен или сърна ще бъде 3 евро/кг. 5 евро пък ще дават ловците за заек с кожа, без крака и вътрешности. За муфлона разценката вече е 1,5 евро за килограм.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.