Ловци на еврокрадци: ОЛАФ спипа рекорден брой нарушения у нас (ОБЗОР)

За периода 2016-2020 г.

Ловци на еврокрадци: ОЛАФ спипа рекорден брой нарушения у нас (ОБЗОР)

БГ следа при контрабанда на тютюн за наргиле, както и проблеми при събирането на мита в доклада

Над 1200 са откритите от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) нередности у нас с еврофондовете за периода 2016-2020. Точната цифра е 1275, като нередностите са при структурните и инвестиционните фондове, а също и при фондовете за селско стопанство и регионално развитие.

Това показват данните от доклада на институцията за миналата година, който бе публикуван вчера. От частта в документа за България става ясно още, че в 20 от случаите ОЛАФ е съставила препоръка към българските власти.

ОЛАФ е проверила 8 съмнения за измами при използването на европейски фондове, като 7 от тях също са завършили с препоръки от страна на институцията. Европейската служба за борба с измамите е открила и

проблеми при събирането на мита

Именно, базирайки се на доклада на ОЛАФ, служебният финансов министър Асен Василев заяви преди близо месец, че според оценката на службата Агенция „Митници“ не отговаряла на изискуемите стандарти, както и че е възможно да се наложи да връщаме на европейския бюджет 55 млн. евро. От публикувания вчера документ става ясно, че за периода 2016-2020 у нас са открити 58 нередности при събирането на мита, от които обаче едва 7 случая завършват с препоръка. Не става ясно дали и каква е конкретната сума, която евентуално ще трябва да връщаме на европейския бюджет.

От данните става ясно още, че през 2020 г. организацията е успяла да спре

няколко големи схеми за внасяне на контрабанден тютюн за наргиле

като една от тях касае България. В доклада си от ОЛАФ отбелязват, че контрабандата на такъв тютюн бележи възходяща популярност през последните няколко години. Първият случай касае 6 пратки, съдържащи 20 000 кг тютюн за наргиле, пристигнали в Клайпеда, Литва, от ОАЕ. Една от причините от ОЛАФ да заподозрат пратките е, че тютюнът е бил предназначен за Казахстан, а купувачът е израелска компания. Проверка показва, че нито купувачът, нито получателят се занимават с търговия на тютюн за наргиле, а пък предоставените на Литва документи като фактури и търговски договори, са фалшиви. Властите в балтийската държава предполагат, че първоначално пратката е била със законен тютюн, предназначен за

продажба на черния пазар в ЕС

но впоследствие е бил заменен с контрабанден, преди да пристигне в Клапейда. Вторият случай е в Полша и е подобен – пратка с тютюн от Дубай е закупена от унгарска фирма, като тя пристига в Белград, Сърбия, а впоследствие и в Полша. С помощта на ОЛАФ митниците в Полша са успели да задържат 5240 кг нелегален тютюн за наргиле. В третия случай е замесена България. Той е от октомври 2020 г., когато митниците в Хърватия хващат 4100 кг тютюн, но последващи разследвания показват, че поне 3 други пратки са пристигнали в Португалия през годината и са били транспортирани до две компании, базирани в Черна гора. С помощта на властите в Италия и Черна гора ОЛАФ разкрива, че две пратки с тежест 24 300 кг вече са напуснали Черна гора, а крайната цел са Триест и Генуа в Италия. И двете са хванати от италианските власти през ноември.

Стари разследвания на хърватските митници показват, че най-вероятно контрабандният тютюн е направен от глицерин от Полша и евтин тютюнев отпадък от България.

Предприетите действия от страна на разследващите и съдебните органи у нас вследствие на препоръките на ОЛАФ показват, че в 12 от случаите няма взети решения, в 4 от тях са предприети действия, в 3 са прекратени, а съставеният обвинителен акт е едва един.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.