Ловци на COVID-19

Ловци на COVID-19

Преследвачи на COVID-19. Така наричат приложенията, разработени през последните месеци в различни страни по света, за да помогнат на ползвателите си не само да са в час с най-актуалните данни за заразата, но и да разберат, ако са били в близост с носител на вируса.

 За годината и половина, откакто върлува пандемията, този тип приложения вече са няколко, като подобен еквивалент има и у нас. Последно за тези „ловци“ на коронавирус се заговори при заминаването на българската олимпийска делегация за Токио 2020. В интервю за „Монитор“, COVID офицерът на делегацията ни – Елица Попова, разказа, че още преди да тръгнат олимпийците ни трябва да си инсталират две приложения. Едното от тях – OCHA, реално е за миграционните власти, защото в него въвеждат номера на паспорта си, а също данни за целта на пътуването, времетраене на престой, направените PCR тестове и данните за здравословния статус на ползвателя. Второто приложение обаче е далеч по-интересно. Казва се COCOA и е COVID tracker (преследвач).

Олимпийците ни с две приложения за следене и тест за COVID

Различните апове (бел.р. приложения) от този тип да могат да се ползват само в конкретни страни. Тук ви представяме част от приложенията.

COCOA, Япония

 Името му е абревиатура от фразата „COVID-19 апликация, потвърждаваща контакт“. Разработено по поръчка на японското правителство, това приложение беше пуснато за обществено ползване юни 2020 г. и може да се инсталира и на андроид, и на айфон. То разчита на платформата за нотификации, разработена заедно от Епъл и Гугъл и използва блутут функцията, за да помогне на ползвателите си да разберат дали са били в близък контакт с други, които са дали позитивен резултат за вируса. Разработено е от инженери на Майкрософт. От Гугъл и Епъл твърдят, че приложението не съхранява лични данни като местоположение или телефонни номера. Вместо това се твърди, че то записва криптирани данни за това дали телефони са били в рамките на метър за повече от 15 минути. Когато даден човек докладва, че е дал позитивен тест, останалите, чиито телефони са били засечени в близост до него, получават нотификация за това.

 CORONA WARN APP, Германия

Японското правителство далеч не е единственото, пуснало за обществено ползване COVID „преследвач“. Миналата година същото направи и Германия, като разработката е дело на института „Робърт Кох“. Подобно и на COCOA, при Corona Warn App също фигурира функцията потребителят да получава известие, ако е бил в близост до човек, дал позитивен тест за коронавируса. За целта обаче ползвателят трябва да е логнат постоянно. Когато апът е в активно състояние, смартфоните, на които е инсталиран, си разменят криптирани ID-та, генерирани на случаен принцип с останалите устройства, използвайки блутут функцията. Данните на въпросните ID-та се пазят от съответните смартфони в продължение на 14 дни, колкото е периодът на инкубация на вируса. След това се изтриват автоматично. Ако дадено лице бъде диагностицирано с вируса и въведе тази информация в апа си, останалите телефони, които са били в близост с него и съответно са получили неговото ID през въпросните две седмици, ще бъдат алармирани. Разработчиците обясняват, че именно благодарение на факта, че се генерират ID-та на случаен принцип, се защитават и личните данни на ползвателите. Причината е, че не се знае тяхната истинска идентичност. За целта, за да се ползва приложението не се изисква никаква регистрация. Не се дават и имейл или име. 

COVID TRACKER, Ирландия

Действащото на територията на Република Ирландия приложение беше пуснато за обществено ползване от правителството на страната на 7 юли 2020 г. Апът използва ENS и блутут технология, за да установи дали ползвателят е бил в близък контакт с човек, дал позитивен тест за коронавируса за повече от 15 минути. Според местните медии, в рамките на 36 часа след пускането си, приложението е било свалено от един милион души, което прави 30% от населението на страната, а също четвърт от всички ползватели на смартфони в Ирландия. Към края на април 2021, в приложението са регистрирани над 2,5 млн. души. 

 VIRUSAFE, България

През есента на миналата година, подобно приложение беше пуснато и в България. Също напълно безплатно. Ако се съди по отзивите от потребителите обаче, към момента то действа със сравнително скромен резултат, като твърденията са, че през последните три месеца данните изобщо не са били обновявани. Според наличните данни то е свалено от малко над 50 000 души. Идеята на ViruSafe е ползвателят да получава всички актуални данни за разпространението на вируса, както и за промяната в мерките спрямо него, а в същото време да дава регулярна информация за собственото си здравословно състояние и съответно дали има симптоматика и каква е. Идеята е по този начин да се проследява именно дали е бил в опасна близост с друг ползвател на приложението, който е бил диагностициран с ковид и съответно да бъде информиран за това. За целта обаче през цялото време трябва да държи включена опцията за установяване на местоположението му.

 ALHOSN, ОАЕ

 ALHOSN е официалното приложение на ОАЕ, пуснато за обществено ползване от властите в емирството. То действа на подобен принцип като останалите приложения, като използва криптиран Идентификатор за сигурно проследяване (STI). Данните от него са анонимни и се разменят между устройства, които са в опасна близост едно до друго. Съхраняват се временно в продължение на 3 седмици, като разработчиците са категорични, че не се разменя никаква информация, която би помогнала за идентифициране на ползвателя. Апът дава възможност на хората, които го използват, да получават резултатите от тестовете си, а също идентифицира и позволява на хората, които не са носители на вируса, да имат достъп до публичните пространства.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.