Промени в Закона за лова, които да дадат пълномощия на министрите на земеделието и на екологията да променят графиците за отстрел на животни, поискаха от НЛРС-СЛРБ.

Председателят на организацията инж. Васил Василев поясни, че в условията на разрастване на рисковете от африканската чума по свинете (АЧС) по този начин ще се даде възможност по-лесно и бързо да се намали популацията на дивите прасета. По думите, промяната в законите ще даде възможност да се увеличава броят на дните, в които ще се разрешава отстрела на различни видове дивеч, носещ опасности от разнасяне на различни болести. „Сега е разрешено само индивидуалното ловуване, но традициите у нас за отстрел на глигани по начало предполагат това да се прави на групи, което е и по-ефективно“, смята той. Василев предлага да се променят и правилата за дейности в резерватите, за да може по-бързо и лесно да се реагира на опасността от разпространение на АЧС.

На въпрос на „Монитор“ относно комплектите за вземане на кръвни проби от убитите животни, председателят на НЛРС-СЛРБ обясни, че те са били раздадени доста неравномерно. Дружинки с малко отстреляни животни са получили повече бройки, а по-активните ловци – по-малко От комплектите. Според Василев от началото на годината пък от БАБХ са премахнали преференцията пробите за трихинелоза да струват само 50 ст., вместо 12 лв., при условие, че авджиите вземат проба и за АЧС.

НЛРС-СЛРБ са констатирали още, че нерядко от 10 изпратени проби само една се изследва, а за резултатите от тях ловците дълго време не получават информация. По думите на Василев още не е сработила онлайн системата за проследяване на пътя на пробите от ловното поле до лабораторията.

По време на пресконференцията бе повдигнат и въпросът за възможността да бъде забранено на ловците да използват заглушители. Журналистът и ловец Роберт Атанасов обясни, че става дума не за заглушителите, познати от криминалните филми, аз устройства намаляващи шума при стрелбата достигаща до 150 децибела, което може да увреди слухът на авджиите. Със заглушителите тя пада до 120 децибела и по този начин се вдига по-малко шум, животните не се плашат и се намаляват рисковете те да се избягат в други райони и, в случая с дивите прасета, евентуално да разнесат заразата от АЧС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 60% от уволнените заради COVID-19 в САЩ са жени

Министерството на труда в Съединените американски щати (САЩ) отчете, че повече от 701 000 души са загубили работата си през последните два месеца заради пандемията от COVID-19. Според анализ, извършен от Института за изследвания и политики за жените 412 288 или около 58,8% от общия брой са жени, загубили работата си между февруари и март.

ЕК предлага държавите да могат да рекапитализират дружества

Европейската комисия предложи днес да бъдат разширени временните възможности за предоставяне на държавна помощ, докато трае епидемията от коронавирус. Комисията предлага временно държавите в ЕС да получат правото да рекапитализат нуждаещите се дружества.

Онлайн продажбите са намалели преди коронавируса

Търговията с храни през февруари расте едноцифрено спрямо януари, показват данните на Националния статистически институт. Общо оборотът в търговията на дребно през месеца расте с 0.9% спрямо януари и с 5.5% спрямо година по-рано според календарно изгладените данни.