Ловешката митрополия отвори първото православна училище в страната в понеделник. Школото започна учебната година с общо 11 ученици. Това съобщи за „Монитор“ митрополитът на епархията Гавриил. От тях 7 са записани в първи клас, 4 са в предучилищна възраст. Очаква се да бъдат записани още две в подготвителната предучилищна група, поясни владиката.

Освен преподаватели за учебните занимания, които са според програмата на останалите училища, одобрена от Министерството на образованието и науката, за малчуганите е осигурена и занималня. Предвидено е и столово хранене.

В учебните предмети е залегнало вероучението, както и християнското възпитание в духа на православието, каза още митрополит Гавриил.

Школото се нарича "Свети Седмочисленици". То е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на основание Заповед №РД14-11/11.03.2019 г. на Министъра на образованието и науката (Удост. №233/12.03.2019 г.) Юридическият собственик и ръководен орган е едноименното Сдружение на учителите християни от град Ловеч, регистрирано в съда като сдружение с нестопанска цел. В него членуват по убеждения повече от 10 действащи педагози и възпитатели православни християни от града.

Финансирането на училището е от държавна субсидия и средства на митрополията, както и от дарители. Родителите ще плащат такса от 50 лева. Децата имат и униформи.

С 60 000 лв. от спонсори е обновена изцяло старата сграда на митрополията, в която се намира школото, каза дядо Гавриил и подчерта, че преподавателите ще се стараят да развият у учениците любов, мироглед, отговорност и съпричастност в доброто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души в България под карантина заради коронавируса (ОБЗОР)

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души са подставени под карантина или наблюдение заради това, че се връщат от страни, в които има разпространение на коронавирус.

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Броим по 3 бона, за да се пенсионираме (ТЕМАТА)

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са достигали на хората, пожелали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година. Това става ясно от данни, предоставени на „Монитор“ от Националния осигурителен институт.