Всяка година след средата на октомври около канцелариите на университетите се струпват различни групички студентие. Причина за това е желанието им да си пробват късмета за стипендия. След като няколко дни са обикаляли за бележки за доходи и са смятали по всевъзможни формули бала, с който ще участват в класирането, е ред да подадат документи и да чакат заветните резултати.

Не всички студенти обаче остават доволни след него. Оказва се, че въпреки усилията, които са положили, и отличния успех от предходните два семестъра някои от тях може да не видят постъпления от университета в банковата си сметка в следващите 5 месеца. Причините за това може да бъдат няколко. В някои вузове имат висока доходна летва и отличниците от семейства, чийто бюджет нахвърля 660 лв., нямат право на месечни поощрения. Така тези, които са се трудили цяла година, лишавали са се от купони, през уикендите и ваканциите са залягали над учебниците, за да се подготвят за предстоящия тест или сесия, следващия семестър ще се чудят дали всичко това си струва само за едно потупване по рамото в края на четирите години на обучение.

Квотите за стипендии също може да се окажат спънка за отличниците и в същото време да дадат шанс за допълнителни средства за тези, които едвам са вързали „много добър 5“. Причината за това е, че за всеки факултет се отпускат точно определен брой стипендии, които определят минималния успех за класиране. Така в един отличниците може да са повече от бройките и бонуси да има само за тези с над 5,80 и конкуренцията да е доста висока. В друг факултет обаче отличниците може да са кът и летвата за успеха да падне на под 5,50. За петте си години на обучение като бакалавър и магистър бях и в двете ситуации. Имало е семестри, в които не ми достигат няколко стотни, за да мина границата от 5,89, а в други и с 5,40 да нямам проблем с класирането. Тези стотни обаче по някой труден предмет може да се окажат равни дори на месец усилено четене. Всичко зависи от успеха на останалите във факултета и дали си решил да си пробваш късмета и да видиш дали ще се класираш. При нас поне всичко се решаваше от квотите и едва тогава от вложените усилия.

Какво обаче могат да направят отличниците по медицина например, чиито родителите също са лекари и навярно успяват да прекрачат границата по доход. Всяка вечер те изяждат кориците на учебника по анатомия, но накрая получават само тиквен медал вместо стипендия, защото някой е преценил, че не му трябват възнаграждения, щом мама и тате вземат достатъчно големи заплати.

Как да бъдат мотивирани те? Не е ли дошло време за допълнителни стипендии за отличните ученици или такива от приоритетните специалности. А ако се мисли далновидно, може би трябва да се осигурят и още средства за тези, които се обучават в направления, където все още няма недостиг, за да не се чудим след време къде да си търсим кадри и за тях.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всички говорят за него, никой не го е виждал

Всички говорят за него, никой не го е виждал. Що е то? Отговорът е фалшив болничен лист. Тази гатанка е изключително подходяща сега, когато едва ли има обществена личност в държавата, която да не се е изказала за (не)плащането на първия ден от болничните.

За и против неизплащането на първия ден от болничните

Може ли да сложим край на практиката с издваването на фалшиви болнични, ако първият ден от отсъстваието от работа не се изплаща? Това предложение бе обявено от представители на ГЕРБ и "Обединени патриоти" след Съвет на коалицията. Представяме ви две гледни точки като коментар по темата-на председателя на БТПП Цветан Симеонов и на финансовия експерт Мика Зайкова.

Промоциите - цунами за джоба

Модата на Черния петък вече не е новост и у нас. Отвъд Океана тя обикновено се проявява като диво пазаруване почти на каквото и да е, само да е на промоция. Сериозно погледнато обаче, там потребителите отдавна имат изградена култура на покупки на редовна стока на намалени цени и си правят добре сметката.