Лошото време сви новата реколта френско вино с 12%

Лошото време сви новата реколта френско вино с 12%

Във втората си оценка за тази година министерството прогнозира производството на вино да достигне 43,4 млн. хектолитра спрямо 49,4 млн. хектолитра през 2018 г., когато имаше добър добив заради добрите климатични условия. Миналия месец министерството на селското стопанство прогнозира производството на френско вино да бъде между 42,8 млн. и 46,4 млн. хектолитра.

Един хектолитър (100 литра) е равен на около 133 стандартни бутилки вино.

При много от лозовите масиви цъфтежът настъпи по време на дъждовно и студено време, а жегата и градушката също допринесоха за спад на производството, посочва министерството.

Ситуацията обаче ще бъде различна в различните райони.

Рекордните жеги през юни и юли засегнаха районите на юг като Гар, Еро и Вар и гроздето изгоря, отбелязва ведомството. При някои лозя ранните дъждове през август помогнаха да се намалят последиците от жегите, а градушките пък повредиха лозя в района Божоле, където, както и в Бургундия, добивът се очаква да спадне с 26% спрямо миналата година.

Очаква се производството в областта Шампан тази година да намалее със 17% предимно заради горещото време, а добивът в Бордо - с 4%. Френското грозде за вино се бере в края на лятото и в началото на есента. Министерството отбелязва, че оценката му е ориентировачна и зависи от метеорологичните условия по време на беритбата.

Френското министерство на финансите каза днес, че американската заплаха за налагане на мита на френското вино в отговор на френския данък върху приходите на големите дигитални компании отслабва, макар че не е отменена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.