Лошите кредити се върнаха на нива от 2019 г.

Лошите кредити се върнаха на нива от 2019 г.

Необслужваните заеми у нас са малко над 1,7 млрд. лева

Въпреки пандемичната обстановка през миналата година лошите кредити у нас успяха да се върнат на нива от предкризисната 2019 г., показа справка на „Монитор” в данните за необслужваните кредити и аванси и натрупаната обезценка, публикувани от Българска народна банка (БНБ). Макар и с временно покачване, делът на този тип заеми в банковите портфейли у нас остава незначителен.

По дефиниция под „лош” кредит се разбира такъв, при който има просрочие за вноската над 90 дни, дори и над 180 дни. Понякога в тази група влизат и задължения, за които няма изглед скоро да бъдат изплатени. Данните на БНБ показват, че към края на март 2020 г. общо номиналната стойност на изтеглените заеми от българските домакинства е 24,6 млрд. лв. От тях необслужваните кредити са в размер на 1,7 млрд. лв.. В края на първото полугодие е отчетен единственият ръст на лошите кредити за годината. Тогава

изтеглените от банките суми са 24,8 млрд. лв.

от които 1,850 млрд. лв. са необслужвани. През лятото показателят започва да спада, а в края на септември стига 1,809 млрд. лв. До края на 2020 г. пък необслужваните заеми са в размер на 1,784 млрд. лв., което е незначителен ръст спрямо 2019 г., когато те са 1,774 млрд. лв.

Размерът на жилищните и потребителските заеми с просрочие се запазва почти без промяна през 2020 г. През първото тримесечие има 419,4 млн. лв. кредити, обезпечени с жилищен имот и с просрочие над 180 дни. Потребителските заеми с такова забавяне са над 707,8 млн. лв. В края на юни има нарастване на жилищните заеми до 424,6 млн. лв., а пък тези за потребление спадат до 686,3 млн. лв. През третото тримесечие

тенденцията се обръща

и ипотеките с просрочие над 6 месеца са вече 408,5 млн. лв., или с около 16 млн. лв. по-малко. Потребителските заеми пък растат и стигат над 685 млн. лв. Логично, през декември, когато се отчита спад в общия размер на необслужваните кредити, има намаление и в двата вида задължения. Ипотеките спадат под 400 млн. лв. и са вече 355,1 млн. лв. в края на 2020 г. Потребителските заеми пък са 668,1 млн. лв. Макар през 2020 г. да има спад в лошите заеми, то редица институции и експерти предупреждават, че от средата на тази година може да има ръст на необслужваните кредити. Причина за това е не само пандемичната обстановка, но и изтеклият кредитен мораториум. Очакванията са, че не всеки българин ще се справи да си стъпи на краката навреме и съответно, дори след забавянето на вноските, той може отново да пропусне да ги плаща поради нестабилни доходи, загубена работа и пр.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.