Лондон запазва таксите за българи в университетите

Лондон запазва таксите за българи в университетите

Безплатните бакалавърски програми продължават в Шотландия

Таксите и държавното финансиране за британските университете, в които учат студенти от ЕС ще се запазят за академичната 2020/2021 година. Това стана ясно от официално съобщение на британския министър на висшето образование Крис Скидмор във вторник. Новината бе потвърдена и от всички британски университети, партньори на проекта „Световно образование“ в България, съобщиха от проекта.

Новината идва ден, след като Великобритания проведе избори за свои депутати в новия Европейски парламент, с което на практика удължи процедурата за реален Brexit.

Тя е изключително важна за кандидат-студентите от България, тъй като в британските университети се подават документи по-рано от останалите в Европа - още през есента, коментираха от „Световно образование“ в България.

За следващата учебна година българите като представители на държава членка на ЕС, ще могат да ползват държавно кредитиране в пълния размер на таксата за обучение, а самите такси ще се запазят на нива

средно от 9250 паунда годишно,

каквито са и към момента. Преди месец се заговори за драстично увеличение на таксите за студенти от ЕС, от което с настоящото си решение Англия се отказва.

По данни на министър Скидмор, за учебната 2019-2020 г. в английски университети са кандидатствали над 37 000 студенти от ЕС което е с 1.9% ръст спрямо предходната година.

„Важно е да помним, че дори да сме избрали да напуснем ЕС, ние не напускаме Европа, а нашите университети ще продължат да предоставят разнообразни програми за чужденци като глобални образователни институции“, казва още Скидмор.

Международната стратегия за образование на Великобритания предвижда подкрепа на чуждестранните студенти, като по този начин се запазва световното ниво на образованието в Обединеното кралство. Британското правителство признава и необходимостта

да гарантира сигурност

на студентите в сектора.

След като шотландското правителство обяви още през април т.г., че европейските студенти ще продължат да учат безплатно в бакалавърски програми в шотландските университети и през 2020/2021, решението за университетите в Англия се очакваше с нетърпение. Що се отнася до студенти, които искат да направят магистратура във Великобритания, техните заеми от близо 11 000 паунда също са гарантирани. Освен това, европейските граждани ще продължат да получават студентско финансиране за

целия период на обучението си, независимо дали Брекзит ще се случи или не, допълват от консултантската агенция ЕДЛАНТА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.