0

В еликобритания ще отсече нова монета от 50 пенса, за да отбележи „развода си” с Евросъюза следващата година. Кралският монетен двор заяви, че има традиция с отбелязването на историческите моменти. Новата монета ще е на разположение през пролетта на 2019 г.

Великобритания ще отсече нова монета от 50 пенса, за да отбележи „развода си” с Евросъюза следващата година. Кралският монетен двор заяви, че има традиция с отбелязването на историческите моменти. Новата монета ще е на разположение през пролетта на 2019 г.

Великобритания ще отбележи напускането на ЕС с възпоменателна монета идната година, съобщи вестник "Сън", цитиран от Асошиейтед прес.
Според вестника министърът на финансите Филип Хамънд ще обяви пускането на специалната монета от 50 пенса (64 цента) при речта си в парламента за бюджет 2019 година по-късно във вторник.


Върху монетата ще е изписано "Приятелство с всички народи", вдъхтовено от Томас Джеферсън, и тя ще бъде пусната на 29 март, когато Великобритания трябва да напусне 28-членния съюз след 45 години членство в него.Противниците на Брекзит не бяха впечатлени от жеста и много бързо напълниха социалните мрежи с шеги, много от които са насочени срещу отрицателното въздействие, което напускането на ЕС може да има върху британската икономика. Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Уес Стрийтинг написа в Туитър: "Правителството ще представи новата монета от 50 пенса след Брекзит" над снимка с монета от 1 британска лира, която в момента струва два пъти повече.