0

А мериканският оръжеен производител „Локхийд Мартин“ публикува снимка от финалното сглобяване на първия прототип на свръхзвуков самолет X-59, създаден по т. нар. тиха свръхзвукова технология. Проектът е съвместна разработка на звеното за проекти на „Локхийд Мартин“ - Skunk Works и НАСА.

Американският оръжеен производител „Локхийд Мартин“ публикува снимка от финалното сглобяване на първия прототип на свръхзвуков самолет X-59, създаден по т. нар. тиха свръхзвукова технология. Проектът е съвместна разработка на звеното за проекти на „Локхийд Мартин“ - Skunk Works и НАСА.

X-59 QueSST е създаден с цел да събира данни от обществените нагласи към тихата свръхзвукова технология благодарение на уникалния дизайн на самолета. Данните ще дадат възможност на НАСА да осигури информация на регулаторите за изработване на стандарт за допустим шум от свръхзвукови самолети за търговски цели, така че да предизвика премахване на забраната за свръхзвукови надземни полети.

X-59 QueSST е дълъг 29 м, има 8.9 м ширина на крилете, достига свръхзвукова скорост от м 1.4 и може да лети на височина до 16 764 м. Ключово изискване за дизайна на X-59 е така да имитира по-голям свръхзвуков самолет, че при осъществяването на серии от полети над населени места в САЩ да се измери поносимостта на хората към шума.

Технологичният пробив с X-59 QueSST отваря големи възможности пред производителите на самолети в света, тъй като пътниците ще имат възможността да пътуват за двойно по-кратко време до дадена дестинация отколкото в момента.