0

И сторикът Джефри Марш е успял да определи точното място в Лондон, където Уилям Шекспир е живял, докато е работил над прочутата си трагедия "Ромео и Жулиета", предаде Би Би Си.

Историкът Джефри Марш е успял да определи точното място в Лондон, където Уилям Шекспир е живял, докато е работил над прочутата си трагедия "Ромео и Жулиета", предаде Би Би Си.

Досега се смяташе, че в периода 1597-1598 г. видният английски поет и драматург е живял някъде в района на сегашната жп гара Ливърпул Стрийт, намираща се в лондонското Сити. Марш, който е ръководител на театралния отдел на музея "Виктория и Албърт", е открил доказателства за точната локация. Според него домът, обитаван от Шекспир, се е намирал на Грейт Сейнт Хелънс 35 в близост до църквата "Сейнт Хелънс" на улица "Бишъпсгейт". Понастоящем на мястото се издига офис сграда.

"Мястото в Лондон, където Шекспир е живял, ни помага да разберем по-добре източниците на неговото вдъхновение в работата и живота. Няколко години след преместването си от Стратфорд в Лондон, той обитава един от най-богатите райони на града заедно с влиятелни обществени фигури, богати чуждестранни търговци, светски лекари, ценители на музиката", обяснява Джефри Марш.

Според историка средата, в която е живял драматургът, е допринесла за собственото му социално издигане в момент, когато творческата му кариера преживява бърз подем.