Логопедка прибирала  пари от свои ученици

Логопедка прибирала пари от свои ученици

Логопедка от 78-о СУ„Христо Смирненски“ в Банкя е прибирала пари от родителите на хлапетата в училището за допълнителна работа с тях. Това е установила проверка на Столичната община след сигнал до образователния инспекторат, съобщиха пред „Монитор“ от „Московска“ 33.

От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система съобщиха вчера, че до тях са постъпили оплаквания, че логопедката в школото в Банкя била принуждавана да работи и на частно с децата в учебно време. За целта родителите плащали по 30 лв. на час. Сутрин те трябвало да слагат парите в тетрадката на детето, а вечерта по същия начин да вземат касов бон, издаден от зам.-директора Атанас Паскалев. Именно той според сигнала е регистрирал сдружение, чрез което дава частни уроци и използва ресурси на училището. Парите пък се разпределяли между Паскалев и логопедката, като за нея оставала по-голямата част – 20 лв.

Сигналът е изпратен до шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева, която обясни, че той е за сключен договор между училищното настоятелство и сдружение „Национален център за деца и младежи в неравностойно положение“. Кастрева препратила сигнала до кметството, тъй като училището е общинско. В хода на проверката от общината установили, че в училището се извършва допълнителна логопедична дейност срещу заплащане. От началото на 2017 г. имало и сключен договор между училищното настоятелство и сдружението, към което пък впоследствие школският логопед е назначен на същата длъжност. Това е в нарушение на писма и правила на МОН и СО, според които педагогически специалисти не могат да извършват срещу заплащане обучение или подкрепа на деца в институциите, в които работят, посочиха от общината. Проверката установила още, че Паскалев е управител на сдружението.

Директорката на училището в Банкя Весела Неделчева обясни пред „Монитор“, че логопедката е работила допълнително само с деца, които се нуждаят от допълнителна терапия. Сумата от 30 лв. пък оставала изцяло за специалистката. Неделчева определи сигналите до училището като клевета и атака срещу цялата образователна система.

В доклада си от проверката от „Московска 33“ съветват Кастрева да предприеме действия по търсене на дисциплинарна отговорност на директорката на 78-о СУ.

Вижте какви други проверки текат в 78-о училище

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.