384 млн. евро ще бъдат инвестирани в страните от ЕС в изграждането и разширението на терминали за доставки на втечнен природен газ, съобщиха от Еврокомисията.

Сред проектите е и изграждането на LNG-терминала край беломорското пристанище Алекснадруполис, като стойността му се изчислява на 124 млн. евро, капацитетът му ще бъде 5,5 млрд. куб. м. От това съоръжение, което трябва да е готово през 2020 г., газ ще може да получава и България, като синьото гориво ще се транспортира по интерконектора между България и Гърция, чието изграждане трябва да започне до края на 2018 г.

До края на годината на остров Ревитуса край Атина трябва да завърши увеличаването на капацитета на терминала там от сегашните 2 млрд. куб. м до поне 5 млрд. кубика, като инвестицията се изчислява на почти 51 млн. евро.

На Балканите се строи още един LNG-терминал. Съоръжението ще е на хърватския остров Крк и трябва да е готово през 2019 г. Стойността му е 108 млн. евро, а мощността му 2,6 млрд. куб. м на година.

В списъка на проектите от общ интерес са още изграждането на терминалите за втечнен газ в Кипър, в шведския порт Гьотеборг и Шанън, Ирландия, а също и увеличаването на капацитета на съществуващото съоръжение в полския град Швиноу̀йшче.

Работещите в момента LNG-терминали в ЕС имат свободен капаците около 150 млрд. куб. м.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ВАС отряза „Булгартрансгаз“ за транзитната тръба към Сърбия

Върховният административен съд (ВАС) не позволи на българското държавно енергийно дружество "Булгартрансгаз" ЕАД да сключи договор с консорциума "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на отделни газопроводни участъци, даващи възможност за транзит на синьор гориви от българо-турската до българо-сръбската граница, докато не приключат окончателно споровете с отстранената саудитска компания "Аркад", съобщава БНР.

Бизнесът иска спешни реформи за цената на тока

Спешни реформи за цената на промишления ток поиска бизнесът от енергийния министър на заседание на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Работодателите предупредиха за пазарни манипулации и за системно скъпа електроенергия за индустрията.