0

Болестите на кръвта зачестяват през лятото, а коронавирусът променя много от показателите в кръвната картина, като нормализирането им може да отнеме месеци. Това споделя в интервю за "Здравен Телеграф" хематологът д-р Велина Черкезова.

Болестите на кръвта зачестяват през лятото, а коронавирусът променя много от показателите в кръвната картина, като нормализирането им може да отнеме месеци. Това споделя в интервю за "Здравен Телеграф" хематологът д-р Велина Черкезова.

- Д-р Черкезова, в разгара на летните жеги зачестяват ли болестите на кръвта?

- Да, д-р Какарашев, лятото се понася трудно от хората с хематологични заболявания. Жегите обострят анемиите, тромбоцитопениите и онкологичните кръвни заболявания. Анемиите в горещините често се влошават, особено вродените хемолитични анемии като Бета-таласемиите, ензимопатиите и други. В горещините еритроцитите се разрушават, вследствие на което настъпва така наречената хемолиза. Болните пожълтяват, хемоглобинът им спада и може да колабират. На хората с ниски тромбоцити също не препоръчвам излагане на високи температури и престояване в басейни с гореща вода, тъй като това може да доведе до появата на кръвоизливи. През лятото се увеличават и новооткритите хематологични злокачествени заболявания.

- Кои са тези новооткрити заболявания и защо се увеличават именно през летните месеци?

- От моя опит и статистическите данни това са левкемиите. Те са злокачествени кръвни заболявания. Острите форми в летните жеги ги откриваме при пациенти, които досега са били потенциално здрави. Причините за отключване на левкемиите, както при повечето злокачествени заболявания, не са напълно изяснени. Винят се различни фактори като вируси, увреждане на костния мозък от химически вещества и йонизиращи лъчения, генетични фактори и други. През летните горещини се влошават и пациентите с хронични злокачествени кръвни заболявания. Затова през лятото ние – хематолозите, имаме много работа.

- Могат ли болни с анемия да летят със самолет?

- Зависи от вида на анемията. Например пациенти със сърповидноклетъчна анемия, която е вид вродена анемия, не могат да летят. На тези болни не се препоръчва да ползват въздушен транспорт, както и да изкачват високи планински върхове заради опасността от значително влошаване на състоянието им. Причината за това е, че повечето от пациентите, страдащи от анемии, трудно понасят среда с намалено количество кислород.

- А какво съветвате хематологично болните през летния сезон?

- Съветвам ги да се наслаждават на чистия и прохладен въздух в планината. На любителите на морето – да избягват жегите между 10 и 16 часа през деня. На пациентите с тромбоцитопении препоръчвам къпане в басейни с температура на водата под 30 градуса Целзий и разходки из планинските ни курорти в сенчестите места.

- Какви са хематологичните промени след преболедуван COVID-19?

- Най-често след COVID инфекция пациентите идват при мен с намален брой на тромбоцитите, което в хематологията наричаме тромбоцитопения. Случва се пациенти, лекувани продължително време с високи дози кортикостероиди, да получат увеличен брой на тромбоцитите. Това състояние се нарича реактивна тромбоцитоза.

- Имате ли пациенти с анемии след прекаран коронавирус?

- Да, разбира се. При COVID-19, вследствие на самата вирусна инфекция, както и на провежданата терапия с няколко антибиотика, кортикостероиди и антикоагуланти се уврежда стомашната лигавица и се потиска функцията на костния мозък. Това води до нарушена резорбция на желязото и на витамин В12, както и до неефективно кръвотворене. Развиват се вторични симптоматични анемии.

- Каква е анемията след COVID?

- COVID анемията е всякаква друга, само не и хеморагична, тъй като тук няма загуба на кръв. Развиват се анемии, които най-често наподобяват желязодефицитните. Казвам, че приличат на тях, защото се установява намалено серумно желязо, но и понижен желязосвързващ капацитет. Намалението на желязото е свързано както с нарушеното му преразпределение в организма, така и с лошата му резорбция от стомаха и горните отдели на червата. Това се благоприятства, както от инфекцията, така и от медикаментите, използвани в процеса на лечението.

- Влияе ли храненето за развитието на анемия при пациенти с коронавирус?

- Храненето при тежка инфекция, каквато е COVID-19, е от изключително важно значение. Пациентите по време на боледуването губят апетит, намаляват консумацията на месо, риба и други животински продукти, които са богати на желязо и витамин В12. При по-продължително боледуване, вследствие на намалената им доставка и на влошената им резорбция се развива анемичен синдром.

- Какво трябва да хапват хората с хематологични заболявания?

- Д-р Какарашев, храненето на всички хора, не само на хематологично болните, трябва да е здравословно и рационално. Пациентите с анемии трябва да наблегнат на животинските продукти – месо, черен дроб, риба, яйца, сирене и кашкавал. Болните с ниски левкоцити е необходимо да приемат повече сурови ядки – орехи, фъстъци и бадеми. Всички хематологично болни ежедневно трябва да консумират достатъчно количество плодове и зеленчуци. В помощ на храненето могат да се ползват някои хомеопатични и билкови продукти. Обичайно те се включват за един до три месеца с цел да подпомагат имунната защита, да намалят възникващата фиброза и да нормализират капилярната пропускливост.

- Има ли други промени в кръвната картина при пациентите с коронавирус?

- Да, има, например промени в левкоцитите. При вирусните инфекции най-често броят на белите кръвни клетки е намален. От диференциалната кръвна картина (ДКК) се наблюдава увеличение на лимфоцитите, а понякога и на моноцитите. Това обаче не е истинско завишаване. Често при вирусни инфекции се намесва и бактериална флора – тогава левкоцитите могат да бъдат увеличени и в ДКК се наблюдава увеличение на неутрофилните гранулоцити. При микроскопско изследване може да се видят токсични гранулации в някои от неутрофилните гранулоцити. Левкопенията е белег на тежка имуносупресия при COVID инфекцията.

- За колко време се нормализират тези показатели след преболедуване?

- Това нормализиране става бавно, обикновено за период от три до шест месеца. Имали сме случаи на нормализиране и след осмия месец. През това време обичайно е увеличен и С-реактивният протеин, което показва, че състоянието на пациента все още не е стабилно.

- Може ли COVID-19 да отключи левкемия?

- Към настоящия момент няма такива съобщения, но и сега установяваме, че COVID-19 потиска функцията на костния мозък и може да доведе до развитието на вторична миелодисплазия, което представлява предраково състояние. Впоследствие при някои пациенти то може да премине в левкемия. В бъдеще може да очакваме да има пациенти с кръвни онкологични заболявания след боледуване от коронавирус.

Това е тя:

  • Д-р Черкезова завършва медицина във Висшия медицински институт – Плевен, през 1981 г.
  • Придобила е три специалности – „Вътрешни болести”, „Клинична хематология“ и „Здравен мениджмънт“
  • Дълги години е била началник на „Хематологично отделение“ в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, а сега практикува в ДКЦ „Тракия“