Лятна еколаборатория набира доброволци за мониторинг

Лятна еколаборатория набира доброволци за мониторинг

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) набира доброволци на възраст между 15 и 29 години за „Лятна Еко-лаборатория‘2019“ във Варна.

Основният ангажимент на младите хора ще бъде през лятната ваканция, когато е предвидено мащабно набиране на данни по няколко параметъра на околната среда- наличие на прахови частици във въздуха, нива на шум, GSM и UV-лъчения.

В различни точки на Варна - ключови кръстовища, булеварди, градски градинки, ще бъдат разположени пунктове за събиране на информация. Част от данните, като UV-лъченията, ще бъдат публикувани в реално време на измерването, други ще бъдат обработвани, анализирани и след това оповестявани.

За целта, на доброволците ще бъде предоставена апаратура, с която да извършват измервания на терен в рамките на половин работен ден, а на следващия да обработват получените данни в офиса на сдружението.

Преди реалния мониторинг, ще бъдат проведени 6 обучения, всяко от които ще бъде фокусирано върху една от темите на екологични проблеми на съвременната градска култура - качество на въздуха, на водите, храните, нивата на шум, GSM и UV-лъчения. Предвиждат се посещения на структури и лаборатории за контрол.

На специално организиран пленер ще се проведе изнесено обучение по наблюдение на биологичното разнообразие и качество на почвите. Пленерът ще се проведе в с. Езерец, където ОЦОСУР има своя база. Събраната и обобщена информация за качеството на средата, в която живеем, ще бъде публикувана текущо в интернет и социалните мрежи, както и оповестявана в медиите.

„Лятна Еко-лаборатория“ е идея за ангажиране на млади хора, интересуващи се от екологичните проблеми, в процесите на активно наблюдение, събиране, анализиране и оповестяване на информация за качеството на околната среда. Желаещите да се включат в проекта може да изпратят кратка информация за себе си и контакти за обратна връзка на електронен адрес pecsd@net-bg.net.

Инициативата се реализира по програма „Младежки проекти‘ 2019“ на Община Варна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.