0

Kогато някой се обърне към нас с молба да купи магарешко мляко, предпочитаме той да присъства на доенето лично, за да се увери, че млякото наистина е магарешко и да види начина, по който то се произвежда.

Kогато някой се обърне към нас с молба да купи магарешко мляко, предпочитаме той да присъства на доенето лично, за да се увери, че млякото наистина е магарешко и да види начина, по който то се произвежда.

За да използва млякото, клиентът не трябва да има съмнение в произхода му. Те обаче продават и прясно, и замразено магарешко мляко. Това разказват на сайта Агросделка собственици на ферма за магарета, в района на Калотина.
Лактоза
Магарешкото мляко е сладко (поради високото съдържание на лактоза, млечна захар) и без особена специална миризма.


Местни породи
Семейство отглежда предимно местни балкански породи домашни животни. Имат над 20 магарета от местната порода „Балканско магаре”, а отглеждат и каракачански овце, балкански кози, свърлишки пилета и каракачанско куче.

Помага при астма, рак и екзема

Фермерите сочат няколко причини, заради които си струва човек да пие магарешко мляко. Те са:
1. За лечебните свойства на това мляко е писал още Хипократ, а по времето на Римската империя е използвано като незаменимо спомагателно медицинско средство;
2. Магарешкото мляко влияе положително на здравето на деца и възрастни хора, използвано като допълнително лечебно средство при страдащи от астма, бронхит, хронично възпаление на кожата (екзема) и възпаление на лигавиците;
3. Магарешкото мляко предотвратява появата и развитието на туморни клетки и има противовъзпалително действие (Иванкович и съавтори, "Млякото на кобили и магарици");
4. Магарешкото мляко съдържа 40 мг/100 г есенциални мастни киселини, което го прави полезно при предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и развитие на атеросклероза;
5. Магарешкото мляко има и пробиотичен ефект и е полезно за лечение на нарушения в действието на храносмилателната система и на черния дроб;
6. Високите нива на лизозим и лактоферим в състава му действат благоприятно за запазването на чревната микрофлора и предотвратяват растежа на патогенни микроорганизми.