Литературният модернизъм представен в богато илюстрирано издание

Литературният модернизъм представен в богато илюстрирано издание

Новоиздаденият каталог на българските книги на модернизма, озаглавен "Българският литературен модернизъм – една колекция на Росен Петков", ще бъде представен днес от 18.00 часа в Националния студентски дом.

Каталогът е цветен, албумен формат, с илюстрации и съдържа информация за почти всички по-важни български книги от ерата на модернизма. Описани и илюстрирани са 143 първи издания и за сравнение са показани и някои съответни чуждестранни първи издания. Обхванати са и нашите художници модернисти, илюстрирали тези книги.

Това е проект на колекционерската и изследователска дейност на автора, резултат от интелектуални търсения в продължение на повече от 30 години. Редица от книгите са редки и ценни издания. Колекцията е представителна извадка на български книги и списания от края на XIX век до Втората световна война, като акцентът е върху книгите на модернизма от 20-те и 30-те години на XX век.

Артефактите са представени в два раздела, „Колекция български литературен модернизъм“ и „Щрихи от чуждестранни издания – модернизъм“. Всяко от изданията е представено с цветен снимков материал с добро качество и данни за самия артефакт: автори, редактори, преводачи, художници илюстратори, размери, брой страници, издатели, печатници, хартия на корицата и тялото.

Каталогът е отпечатан в 300 номерирани екземпляра. Той може да бъде полезен за преподаватели по литература, изкуствоведи, изследователи на литературата, дизайнери, художници/илюстратори, студенти и всички, които обичат книгата. На премиерата за каталога ще споделят мнение д-р Тони Николов, главен редактор на портал "Култура" и сп."Култура", д-р Антон Стайков – зам.-председател на Съюза на българските художници, Константин Хаджиев – книжар и антиквар, Валентин Милев – колекционер, и други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.