Листата зареждат амарилиса с енергия
2

Листата зареждат амарилиса с енергия

Запазете луковицата, за да цъфне и следващата Коледа

Много хора изпадат във възторг, когато амарилисът цъфти за Коледа.

Неговият ярък цвят допринася за празничното настроение по време на празниците.

Но когато дойде Новата година и празниците отминат, сигурно се чудите какво да направите с луковицата, след като амарилисът прецъфти.

За мнозина отговорът е кошчето за боклук.

Но всъщност е много лесно да съхраните луковицата, за да цъфти отново и на следващата година. С малко усилия ще имате нови цветя година след година.

Веднъж като амарилисът прецъфти, отрежете стъблото до 2,5 см над луковицата. Не решете листата. Те са необходими, за да се съхранява енергия в луковицата. Позволете на листата да продължат да растат. Мислете за тях като за дълги зелени соларни панели.

Микс

Посадете луковицата в саксия в добре дрениращ се почвен микс. Уверете се, че саксията има отвор, през който водата да се оттича, тъй като луковиците са известни с това, че загниват, когато седят в подгизнала почва.

Също така е необходимо около луковицата да има разстояние поне 2,5 сантиметра от всички страни, а саксията да е достатъчно дълбока, за да може да има място за растежа на корените до 5-10 см.

Посадете луковицата с мустачките надолу като горната една трета да бъде над почвата.

Поставете така засадената луковица в перваза на прозорец на слънчево място. Слънцето е необходимо за съхраняването на енергия в листата, за да разцъфти растението следващата година.

Поливайте, когато почвата е суха. Важно е луковицата да не изсъхне.

Навън

След като времето се затопли и през нощта живакът застане над 10ºC, можете да преместите луковицата навън, ако желаете. Растенията се чувстват най-добре на шарена сянка, но издържат и на слънце. Помнете, амарилисът се нуждае от слънце, за да съхрани енергия. Важно е да продължите да поливате, когато почвата изсъхне. Ако почвата остане суха, луковицата изпада в латентно състояние.

Към края на септември трябва да внесете луковицата вътре, преди да настъпи мраз. Изберете хладно място с температура 4-5 градуса като гараж, пристройка или сухо мазе.

На този етап трябва да спрете да поливате луковицата и да оставите листата да умрат. Това ще отнеме 2-3 седмици. Веднъж, след като листата покафенеят, можете да ги изрежете от луковицата.

След това дръжте луковицата на същото място още 6-8 седмици.

Празници

Тогава настъпва времето, когато можете да внесете саксията вътре на топло и да я поставите на слънчев перваз. Напоете добре почвата, но при добро дрениране. Продължавайте да поливате, ако почвата изсъхне.

Така амарилисът ще е готов да разцъфне точно около празниците.

Восъчните са еднодневки


В последно време се хит станаха луковици на амарилиса, покрити с восък. Те нямат нужда от почва или саксия и затова много лесно се отглеждат. За съжаление, поради начина, по който е обработена луковицата, преди да бъде потопена във восък, тя цъфти само веднъж. Луковицата не може да диша заради восъка и, ако поливате с вода, това ще доведе до загниването й.

За да може растението да стои изправено без саксия, коренчетата и основата са отрязани. Обикновено в долния край е прокарана тел за стабилност. Без коренчетата и основата, луковицата няма да цъфне отново.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.