0

В одачът на листата на ГЕРБ-СДС Христо Терзийски, министър на вътрешните работи, председателят на Общински съвет - Кюстендил Михаела Крумова, Люба Пашова и председателят на СДС Анелия Любенова предоставиха събраните от кандидатите за народни представители на коалицията за област Кюстендил средства в размер на 5000 лв. за създаването на нов детски отдел на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров".

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Христо Терзийски, министър на вътрешните работи, председателят на Общински съвет - Кюстендил Михаела Крумова, Люба Пашова и председателят на СДС Анелия Любенова предоставиха събраните от кандидатите за народни представители на коалицията за област Кюстендил средства в размер на 5000 лв. за създаването на нов детски отдел на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров".

"Тук сме заради децата на Кюстендил. Надявам се да бъдат много щастливи в новия детски отдел. Домът на книгата е истинският дом на децата ни", заяви Терзийски.

"С жеста на дарение Вие се превърнахте в посланици на библиотеката – най-демократичната институция, в която не делим хората по пол, възраст, религиозна, политическа принадлежност или материално положение. Подкрепяте една благородна кауза – инвестиция за децата на Кюстендил", благодари директорът на културната институция София Пейчева.

Люба Пашова сподели, че за нея и всички кандидати от Коалицията ГЕРБ-СДС е чест и привилегия точно днес, броени дни след рождената дата на детската писателка Веса Паспалеева, да подпомогнат финансово развитието на детската библиотека в града.

"Настръхвам, че се намираме и в непосредствена близост до паметната плоча на гениалния поет Биньо Иванов. Децата трябва да знаят какви личности е имал този прекрасен град. Духовността е генетично заложена в Кюстендил и тя трябва да бъде подхранвана у децата. Не може само с компютри и телефони. Буквите на хартия носят енергия, която нито една техника не може да ти даде", допълнителни още тя.

От 1 март 2021 г. библиотеката предприе преустройство и реорганизация на наличния сграден фонд. Предстои трансформация на библиотечните пространства, които предвиждат детският отдел да бъде преместен в сградата на читалище "Братство", а отдел "Изкуство" – в Централната сграда на Библиотеката. Постъпилото дарение ще бъде оползотворено като начална инвестиция за предстоящото обновяване на материално-техническата база на Детски отдел и отдел "Изкуство".