Листата на домата могат да отровят кокошките

Листата на домата могат да отровят кокошките

Не им понасят цитруси и лук

Преди да започнете да отглеждате кокошки е добре да се запознаете с основните грешки, които не трябва да правите. Те лесно може да бъдат избегнати.

Не е тайна, че кокошките обичат да унищожават градината – могат да изядат всяка ягодка, изпречила се на пътя им или да разпръснат мулча, който така старателно сме положили. Единственият начин да ги държим далеч от зеленчуците е една достатъчно висока ограда. На едно стадо кокошки му е достатъчен само един следобед, за да разрушат работата ни през целия сезон. Когато оградите градината си е добре да помислите да направите така само за пернатите.

Друга грешка, която трябва да избягваме е, да не подсигурим курника срещу влизането на хищници. Те могат да нападнат стадото във всеки един момент. Независимо къде живеете, хищниците дебнат отвсякъде. Най-добрият начин да се справите с проблема е да изградите курника като крепост и да го подсигурите от всички страни.

Съвети

Ето и няколко съвета за отблъскване на хищниците:

използвайте тънка телена мрежа, вместо мрежа за птици, тъй като по-малките отвори държат настрана и най-дребните хищници като порове и др.
направете си усилието да затворите всеки процеп, по-голям от диаметъра на палеца ви. Поровете и плъховете могат да се промушат през невероятно малки отвори.
Всяка вечер проверявайте дали всички врати и процорци са добре затворени.
Не забравяйте за покрива на курника, откъдето също могат да влязат хищници.
Сложете телена мрежа дори на пода на курника, за да държите настрана хищници, които могат да изкопаят дупка в демята.

Третата грешка, която трябва да избягваме, е да храним кокошките с неподходяща храна. Кокошките са всеядни, радват се както на плодове и зеленчуци, така и на месо и млечни продукти. Някои храни обаче не са подходящи за тях. Те могат да ги разболеят и дори да ги убият.

Ето кои са лошите храни за кокошките:
сладко – бонбони, шоколад, десерти
листата на домата, на картофа и на ревена
цитрусови плодове
лук
кофеин и алкохол
пържени храни
сурови зелен фасул, паста или ориз
джънк фууд и твърде преработени храни

Постеля


Четвъртата грешка е да използваме неправилна постеля.

Склонни сме да използваме за постеля каквото имаме подръка. Но това може да навреди на пилетата. Кутията за мътене никога не трябва да бъде постлана с вестник. Той не само не може да обсорбира, но е и твърде хлъзгав за пилешките крака. В тези случаи пилетата могат да получат трайни деформации на крайниците. Скъсаният на парчета вестник не е много по-добре решение заради недобрата си попивателна способност.

Друго лошо решение е постеля от кедрови стърготини, както за възрастни пернати, така и за пилетата. Кедърът е ароматна дървесина и постоянният досег с нея може да създаде респираторни проблеми на стадото.


Хартия


Подходящата постеля е например домакинската хартия, особено когато пилетата са само на няколко дни и все още се учат кое става за ядене и кое не. Когато станат на няколко седмици е добре да минете на борови стърготини, които добре абсорбират и се почистват лесно.

Друго грешно решение е да сложим нагревателна лампа в кокошарника. На пръв поглед, това изглежда като добра идея. Нагревателните лампи обаче са опасни в курника, защото могат да предизвикат пожар. Те не са обезопасени и лесно падат върху сухата постеля, особено когато са ударени от самите пилета.

В същото време отопляването на кокошарника в повечето случаи не е необходимо, тъй като птиците са предпазени от студа. Но ако искате все пак да поставите някакво отопление, трябва да повикате професионалист.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.