0

Н ов нормативен акт забранява на руските военни да използват служебни смартфони и таблети. Ветото е заложено в закона за статута на военнослужещите, който във вторник беше приет на трето четене от държавната Дума. Освен това руснаците под пагон ще бъдат лишени от правото да имат свои профили в социалните мрежи. Законът ще им забрани още да споделят в интернет каквато и да била информация за себе си, за своята геолокация и за своите роднини.

Нов нормативен акт забранява на руските военни да използват служебни смартфони и таблети. Ветото е заложено в закона за статута на военнослужещите, който във вторник беше приет на трето четене от държавната Дума. Освен това руснаците под пагон ще бъдат лишени от правото да имат свои профили в социалните мрежи. Законът ще им забрани още да споделят в интернет каквато и да била информация за себе си, за своята геолокация и за своите роднини.

В пояснителните бележки към закона се уточнява, че става дума за фото, видео, аудио и писмени материали. Забраната ще важи, както за висшите военни на постоянна служба в армията, така и за донаборниците. Парламентаристите обясняват нуждата от подобен нормативен акт с интереса към руските военни, който проявяват чуждите спецслужби, терористичните и екстремистки организации. Предполага се, че изтеклата в интернет и в социалните мрежи информация, касаеща служещите под пагон, може да бъде използвана за „психологическо въздействие“. Законодателните промени предвиждат в някои случаи споменатото вето да важи още в продължение на 5 години след напускане на военната служба. Тази мярка ще се отнася за запасняците, които са имало достъп до секретна информация и държавна тайна.