Липсващи експерти бавят брадясало дело за убийство

Липсващи експерти бавят брадясало дело за убийство

За пореден път отсъствието на експерти отложи решаването на дело за убийство с вече 5-годишна давност в Стара Загора.

Насроченото за 26 октомври заседание в старозагорския окръжен съд за смъртта на криминално проявения 62-годишен Богдан Динев  с подсъдима Мария Гиздева е прехвърлено за 16 ноември. Съобщението за поредното отлагане е настигнало страните по делото буквално на път за залата.

Точно 63 месеца са изминали от 25 юли 2016-а година, когато в дома си улица „Чая“ жертвата издъхва в резултат на масивен кръвоизлив, следствие прободна рана в бедрената артерия. Денонощие по-късно, придружавана от адвокат, извършителката, тогава ученичка в местната Търговска гимназия, се предава в полицията, като заявява, че е посегнала на домакина в опит да се защити от похотливите му щения. Междувременно криминалистите установяват, че от банковата карта на Динев са направени  6 безуспешни опити да бъдат теглени пари.

Първоначалната мярка „задържане под стража“, наложена с постановление на наблюдаващия прокурор, е заменена с „парична гаранция“ в размер едва на 500 лв. В социалните мрежи започва масирана акция за оневиняване на тийнейджърката, която тогава току-що е била навършила пълнолетие. Изтъква се основно, че не домакинът, известен с прозвището Боньо Фаса, а Гиздева е потенциалната жертва, която нямала друг начин да се защити от мераците му.

Разследването се проточи 30 месеца докато в крайна сметка Гиздева бе обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на тежка телесна повреда и за 6 опита да изтегли неправомерно спестявания на жертвата чрез използване на открадната дебитна карта. Първото заседание беше на 22 февруари 2019-а, по искане на Гиздева то се гледа при закрити врати. На него защитниците на обвиняемата поискаха отвод на прокурора заради „замесване“ на клиентката им в кражба от учебното заведение преди година, но получиха отказ.

Адвокатите категорично отричат Мария да е теглила пари от пластиката на жертвата. През годините делото на  няколко пъти „зацикля“ по различни причини, разпитани са били над 40 свидетели, изготвени са множество експертизи, в това число и съдебно-психиатрична, чиято цел е била да изясни дали извършителката е била вменяема към момента на престъплението. Подсъдимата, която успя междувременно  да се дипломира,  се явява редовно на заседанията, но категорично отказва  да разговаря с представители на медиите.

В самото начало на процеса тя твърдеше, че била „подмамена“ от далеч по-възрастния от нея мъж да отиде в дома му под претекст, че искал да й покаже снимки на дъщеря си Изабела, с която от години били разделени. Дъщерята на Динев е конституирана като граждански ищец, но на този етап все още няма заявена финансова претенция, установи репортерска проверка за случващото се по НОХД 464/2018.

Дали ще има заседание на 16 ноември никой не се наема да прогнозира. Страните по делото припомнят, че предходното заседание от 15 юли е било отложено пак за липсващи експерти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.