Липсващ адрес прецаква детето за градина

Липсващ адрес прецаква детето за градина

Родители на бунт срещу отварянето на системата

Пропуски при попълването на адреса в онлайн системата за прием в детските градини може да свали точките на детето. Проблемът бе регистриран от експертите от Столична община.

При проверка на заявените от родителите критерии за класиране в детска ясла, детска градина и подготвителни групи в училищата, експерти от дирекции „Информационни технологии“ и „Образование“ установиха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден адрес, който да се ползва за класирането.

Липсата на този критерий при част от децата би довел до непълен общ брой точки за класиране, казаха от общината. И призоваха семействата да си поправят данните. Според родители грешният адрес може да се окаже проблем и за приема на първолаци. Трябва да внимават най-много, тези, които сега влизат за пръв път в системата и нямат регистрация от кандидатстване в забавачки. Грешки могат да станат и при смяна на адреса.

При пропуски, системата автоматично праща детето по задна група, обясниха майки, които вече са попълнили данните. Плюсът при тях е, че адресите им не са променяни и се пазят в системата още от приема за детска градина.

По решение на Столична община тя е отворена до утре, за да могат родителите да отстранят пропуските. Това решение предизвика вълна от недоволство сред родителите. Много от тях се възмутиха, че системата прием в детските градини е отворена их това създава възможности за злоупотреби. Те са сезирали омбудсманът Диана Ковачева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.