Липсата на хоризонт издава депресията

Липсата на хоризонт издава депресията

От дълго време медицински психолози и психиатри алармираме, че процентът на самоубийства на млади хора в България е много висок. Преди години според статистиката на СЗО бяхме първи по случаи на самоубийство на момчета до 14-годишна възраст.

Голям проблем в България е, че близките до жертвите не могат да разпознаят този проблем или не го взимат на сериозно. А също и липса на психологическа култура по отношение на тези гранични състояния, които могат да доведат до депресии и при младежите, и при възрастните.

Депресията е много широко понятие. В случая на младия изпълнител (Денис Теофиков – б.р.) състоянието не е точно депресия, защото това значи да се затвориш вкъщи за много дълъг период от време. А той е излизал, ходил е по участия, срещал се е с хора. Така че това не е точно депресия и аз в никакъв случай не бих го определил като такава. Това наистина е някакво депресивно състояние, което е породено вероятно от начина му на живот в последно време. Като това е предизвикало тези намерения, които ние наричаме суициди. Основното, което може да се определи при тези суицидни намерения, е липсата на жизнен хоризонт. Обикновено се говори ден за ден, говори се, че няма смисъл от живота или от това, с което човекът се занимава. Песимистични изказвания от този сорт са признак, но това не е точно депресия, защото това не е напълно отчуждаване или затваряне. Поради тази причина околните не обръщат внимание, особено когато става въпрос за млад човек, защото в такива моменти биха му казали „Голяма работа, ти си млад, животът е пред теб“ или „Като не станало сега, следващия път ще се получи“ и други подобни изказвания. Получават едно лековато отношение към такива заявки.

Моят съвет е да се обръща винаги внимание на такива заявления, защото те в един момент могат да се изпълнят. Второто нещо, което е много важно, е, че става въпрос за много чувствителен човек, и то за такъв, който трупа навътре. Когато човек по някакъв начин е блокирал и напрегнат, това се нарича фрустрация в психологията. Такова състояние обикновено се превръща в агресия. Тази агресия може да се обърне навън към други хора и това да бъде някакъв вид избухване или вербално нападение, но може да се обърне и като агресия към себе си. За съжаление, това се е случило в тази ситуация. Доколкото разбирам, от доста време насам е бил тормозен от хората в обкръжението си, това, че не му е позволявано сам да решава за себе си. Да си затворен сред хора е много добър пример за особено силна фрустрация. Друг на негово място може би щеше да се разкрещи, да направи скандал, но той е обърнал агресията навътре към себе си. И понеже момчето е било много младо, рано е започнало да ходи по участия, е факт, че не е имал нормално юношество, което допълнително създава усещането, че си извън нормата. А това нарушава социалните контакти с връстниците.

Фактът, че бил с жена, която е много по възрастна от него, показва, че чисто по едипов подход е търсил майка, търсил е внимание, търсил е хора, с които може да се разбере, защото не е имал връзка с връстници, не е имал приятели, не е имал нормален начин на живот.

Има десетки примери с холивудски звезди, притиснати от родители, продуценти, агенти, съсипаха живота си. Някои се обърнаха към наркотиците, други към алкохола, трети към бързо шофиране. Трябва ти нещо, с което да избиеш вътрешното напрежение. В случаите, в които не можеш да го избиеш, прибягваш до субстанциите, които могат да го тушират, или в случая най-лошия метод - самоубийство. Апелирам, всеки ако става свидетел на подобно поведение, да се обърне към специализирано лице, защото ние сами не можем да изплуваме, защото нямаме опита сами да се справим. Точно това е и причината да прибегнем до наркотиците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.