Липса на техници помпа такса „Асансьор“

Липса на техници помпа такса „Асансьор“

Поне 1500 лв. заплата за тях искат от бранша

Липсата на асансьорни техници помпа таксите за поддръжка на съоръженията с 20%. Освен дефицитът на кадри причина за поскъпването са нарастващите кражби от страна на ползвателите на подемниците в жилищните сгради, както и необходимостта от покупка на части за старите асансьори, коментираха експерти.

Дефицитът на кадри се засилва от ниските заплати, получавани от техниците именно заради ниските такси, които се плащат от ползвателите на асансьорите, обясни за „Монитор“ Валентин Марников, председател на Българската асансьорна асоциация.

Първи вдигнаха таксата с 20% за подемниците в Русе. Обитателите на осеметажен блок в най-големия крайдунавски град вече ще заплащат общо на месец по 75 лв. вместо досегашните 60 лв., съобщи БНТ.

Според Мирослав Бъчваров - управител на фирма за асансьорни сервизи, разходите основно са за поддръжка на автомобилите, които се ползват, за да се обикалят сградите, за ток, вода. По думите му освен това много резервни части и материали допълнително трябва да се купуват, защото асансьорите вече


са старички и доста се повреждат.


Много са и вандалските прояви в асансьорите, а възстановяването на гаранционните части е за сметка на сервизите. „Чупят се основно GSM-ите с външен монтаж, отделно аварийните осветления направо ги крадат, постоянно имаме счупени бутони, врати, стъкла“, казва Бъчваров, пред екип на държавната телевизия.

Статистиката сочи, че в Русе 3500 асансьора се обслужват от 35 техници, повечето пенсионери или по почти 200 подемника на всеки двама от тях, което надвишава стандартите за качествена поддръжка.

Според Валентин Марников, председател на Българската асансьорна асоциация, за да може контролът на състоянието на съоръженията и поддръжката им да са на ниво, трябва на всеки двама техници да се падат не повече от 50 подемника, но заради дефицита на хора бройката е много по-висока.

По думите му трябва да бъдат поздравени фирмите от Русе, взели решение да вдигнат таксите за поддръжка на асансьорите. „Обикновено на домакинствата с по трима четирима души, ползващи асансьора, се налага да плащат по лев-два на месец за тази такса, което е пълна подигравка с труда на хората от бранша и с отговорността, която те носят“, каза той за „Монитор“. Маринков смята, че това е и една от главните причини в момента дефицитът на кадри да е висок и има риск

след 5 години да няма да има кой да поддържа асансьорите


в България. Той припомни, че обикновено общите суми, плащани от входовете за асансьора, са по-малки, отколкото за чистачката на стълбището. „Нормалното е заплатите на асансьорните техници да са по 1500-1800 лв., а сега са по 700-800 лв. и трудно стигат до 1000. Затова и никой не иска тази работа и се захващат с друго“, припомни браншовикът. Той смята, че на повече места фирмите трябва също да вдигнат таксите и да повишат заплатите, за да могат да привлекат техници на работа. „При всички положения поне удвояване на възнагражденията би спасило бранша“, категоричен е Маринков.

Според негови колеги пазарната цена за поддръжка на асансьор в жилищна сграда трябва да е 12 лв. без ДДС на етаж.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.