Липса на кадри заплашва туристическия сектор

Липса на кадри заплашва туристическия сектор

Сериозен недостиг на персонал се очаква в туристическия сектор, затова трябва да се помисли за внос на кадри или активизиране на политиката на страната по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за бранша. Това съобщиха представители на туристическия бизнес по време на работна среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в Смолян, предаде пресцентъра на туристическото ведомство. 

По думите на Николова един от основните приоритети на правителството е именно образованието. Тя допълни, че на последното заседание на Министерския съвет са отпуснати нови 2 118 718 за тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за подобряване на образователната инфраструктура в страната. Парите са за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища, като всяка година ще се отделят по близо 70 млн. лв. Общо 2,4 млрд. лева са вложени в образователна инфраструктура и за двойното увеличение на учителските заплати.  

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова коментира, че заболеваемостта в Смолянска област е ниска и че това ще доведе до допълнителна сигурност за туристите, които ще посетят региона. 

Вицепремиерът информира още, че на редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. 

Освен това през декември беше одобрена нова разпоредба, регламентираща прилагането на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 млн. лв. от националния бюджет, с която се предвижда безвъзмездно субсидиране на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност. Министерството на туризма е разработило наредбата за предоставяне на безвъзмездните средства и тя вече е изпратена за съгласуване в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, а също и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Според данни на НСИ през 2020 година туристите в област Смолян ще надхвърлят 200 000, очакванията са българските посетители да са над 170 000, а чуждестранните - над 30 000, съобщи вицепремиерът. По думите й за цялата 2020 г. спадът на българите в област Смолян  ще е около 35%, а на чуждестранните туристи - с близо четвърт, което е далеч по–малко спрямо средното за страната.

Според текущата информация за сезон 2020/2021 спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон е 54 на сто. ПОнижаването на българските гости е в размер на 42%, а на чуждестранните - 91 на сто. Малкото чужденци, почиващи у нас,  са предимно румънски граждани. Повече от 95%  от туристите в областта са българи. 

По време на срещата не обсъдено и стопанисването на пещерите в района. които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи. От бранша считат, че би било добре да се помисли за възможности за финансиране на организации, които се занимават с туризъм, за да може да се управлява и популяризира това богатство.

Тема на дискусия стана и възможността за финансиране на организациите за управление на туристическите райони, според тях това ще допринесе за повишаване конкурентостта на отрасъла.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.