Линейка и обучение на медици осигуряваме за Черна гора

Линейка и обучение на медици осигуряваме за Черна гора

България подпомага здравното обслужване в Черна гора с линейка за труднодостъпните северни райони и ще обучава черногорски медици у нас, съобщават от МВнР.   

Две споразумения са подписани от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Черна гора Меглена Плугчиева по линия на българската помощ за развитие. 

Проектът „Закупуване на медицински автомобил с нужното оборудване за нуждите на Здраве център – Жабляк“ на стойност 56 129, 97 лева, бе подписан от посланик Плугчиева и кмета на община Жабляк Веселин Вукичевич. Той предвижда медицинският автомобил да се използва не само в рамките на община Жабляк, но и в други райони на северна Черна гора със затруднен достъп особено през зимния сезон, за да гарантира неотложно, спешно и адекватно обслужване на пациентите на Здравен център – Жабляк.

Проектът „Обучение за безопасност на пациентите и продължаващо качествено обучение на лекари и комисии за качество на здравните грижи в центровете за първично здравеопазване в Черна гора“ бе подписан от посланик Плугчиева и заместник-директора на Института за обществено здраве в Подгорица Милош Милутинович. Той е в размер на 51 829 лева и в рамките на неговата реализация е предвидено кадри от сферата на здравеопазването да преминат курс на обучение в България с цел повишаване на тяхната квалификация за по-ефективен отговор на нуждите на гражданите на Черна гора и издигане качеството на здравното обслужване в страната.

Посланик Плугчиева пожела успех на бенефициентите при изпълнението на проектите. Подчертавайки, че Черна гора е традиционен партньор на България в областта на сътрудничеството за развитие, тя  използва случая да ги запознае с реализираните вече проекти в страната, с  целите на българската „Помощ за развитие“, както и с възможностите за кандидатстване в бъдеще. Посланик Плугчиева изтъкна, че осигуряването на финансирането е резултат от  личното ангажиране на министър Екатерина Захариева за приемането от Министерския съвет по-рано този месец на решение за отпускане на безвъзмездна помощ в размер на над 2,5 милиона лева за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения. Плугчиева подчерта, че средствата за финансиране на проектите са от бюджета на МВнР, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, стимулиране на икономическото развитие на страните партньори, преодоляване на последствията от развитието на пандемията COVID-19.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.