0

С лед успешния старт на новата A-класа, сега Mercedes-Benz разширява фамилията от компактни модели. В отговор на желанията на много клиенти, марката от Щутгарт предлага A-класата като седан. Вече има нова привлекателна алтернатива за всеки, който търси компактна спортна лимузина с отделен багажник. Това ще помогне на Mercedes-Benz да спечели нови клиенти. Световната премиера на новата A-класа седан пред широката публика ще се състои на автомобилното изложение в Париж от 4 до 14 октомври 2018 г.

След успешния старт на новата A-класа, сега Mercedes-Benz разширява фамилията от компактни модели. В отговор на желанията на много клиенти, марката от Щутгарт предлага A-класата като седан. Вече има нова привлекателна алтернатива за всеки, който търси компактна спортна лимузина с отделен багажник. Това ще помогне на Mercedes-Benz да спечели нови клиенти. Световната премиера на новата A-класа седан пред широката публика ще се състои на автомобилното изложение в Париж от 4 до 14 октомври 2018 г.

Компактната лимузина е разработена в Зинделфинген, Германия и ще се произвежда в Германия и Мексико. Mercedes-Benz вече представи удължена версия на седана A-класа L на изложението в Пекин през април. Седанът с дълга база е разработен ексклузивно за китайския пазар и се произвежда само там.

Новият седан Mercedes-Benz A-класа е наследник на модела CLA, който стана много успешен и постигна високи резултати както в Европа, така и на американския пазар. Новият модел се отличава с пуристичен дизайн, в който са съчетани чисти форми с опростени линии и прецизно оформени отвори. Новият седан A-класа е с пропорциите на динамична и компактна лимузина с къси надвеси отпред и отзад. Позиционираната назад остъклена част на купето и компактната задна част подсилват динамичното излъчване на автомобила. Спортната визия на A-класата седан се подсилва и от 16 до 19-цоловите джанти и релефните калници. Основните размери на новата A-класа седан са дължина 4,55 метра, широчина 1,80 метра, височина 1,45 м и междуосие 2,73 м. Обемът на багажника е 420 литра.

Интериорът на новия седан Mercedes-Benz A-класа е претърпял революционна промяна отвътре в компактния клас и създава ново пространствено усещане. Авангардният дизайн на арматурното табло е основен акцент в уникалната интериорна архитектура. Дизайнерите са премахнали напълно издадената напред горна повърхност на кокпита. По този начин арматурното табло с криловидна форма обхваща визуално и без прекъсване цялата ширина на купето между двете предни врати. Широкият дисплей е позициониран напълно самостоятелно. Вентилационните отвори са със спортна турбинна визия.

Под основната част на арматурното табло е разположена долната секция с формата на крило. Крилото изглежда като носещо се в пространството, тъй като не е свързано и няма преходни форми към съседните повърхности. Предлага се и амбиентно осветление с 64 цвята. Различните цветове се комбинират в 10 цветови теми, като с промяната на цветовете се постига авангарден визуален ефект. Напълно самостоятелно позиционираният кокпит се предлага в три варианта - с два 7-инчови дисплея, с един 7-инчов и един 10,25-инчов дисплей и с два 10,25-инчови дисплея.

Новата A-класа е първият модел на Mercedes-Benz, оборудван с изцяло новата мултимедийна система MBUX, която същевременно ни въвежда и в нова ера на системите за свързаност. MBUX е част от стандартното оборудване на A-класата седан. Уникално свойство на тази система е нейната способност да се обучава, благодарение на изкуствен интелект. MBUX може да се настройва и адаптира според изискванията на потребителя. Оборудването включва и широкоекранен кокпит със сензорен мултимедиен дисплей, навигационен дисплей, базиран на технология за добавена реалност, интелигентно гласово управление с разпознаване на естествен говор, активиращо се с ключовата дума Hey Mercedes. Предлага се и Head-Up дисплей. Сензорният дисплей е част от всеобхватната концепция за сензорно управление MBUX, включваща сензорен екран, сензорен панел върху централната конзола и сензорни бутони върху волана.

Като начало за новия седан Mercedes-Benz A-класа се предлагат един бензинов и един дизелов двигател. Моделът A 200 е с мощност 163 к.с. и 250 Нм, съчетан със 7-степенна автоматична скоростна кутия 7G-DCT с двоен съединител. Дизеловият мотор в модела A 180 d е с мощност 116 к.с. и 260 Нм, съчетан със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител 7G-DCT.

Компактната лимузина Mercedes-Benz А-класа седан е с високо ниво на безопасност, благодарение на съвременни асистиращи системи с функциите на S-класата. За първи път А-класата може да се движи полуавтономно в определени ситуации. За тази цел автомобилът следи внимателно ситуацията на пътя чрез видеокамери и радарни системи, които му позволяват да вижда до 500 метра напред. А-класата също така използва пътни карти и навигационни данни за функциите за подпомагане на шофирането. Оборудването включва и други функции, като активен асистент за аварийно спиране и интуитивния активен асистент за смяна на лентата за движение.

Най-напред A-класата седан ще се предлага и във версия Edition First. Оформлението на специалния модел ще се отличава с различни екстериорни и интериорни акценти с цвят на мед. През 2019 г. ще започне и производството на новата A-класа седан в завода на Mercedes-Benz в Германия. У нас седанът А-класа ще бъде представен през ноември от генералния дистрибутор на Mercedes-Benz за България „Силвър Стар”.