0

Е дна от малките тайни лимоновото дръвче, което отглеждаме у дома да се чувства добре са ръждиви големи пирони. Хората, които имат опит със стайните лимони, и чиито дръвчета редовно се отрупват с жълтите и ароматни плодове спазват прости правила, на които животът ги е научил.

Една от малките тайни лимоновото дръвче, което отглеждаме у дома да се чувства добре са ръждиви големи пирони. Хората, които имат опит със стайните лимони, и чиито дръвчета редовно се отрупват с жълтите и ароматни плодове спазват прости правила, на които животът ги е научил.

Хладната стая
В интернет могат да се прочетат десетки съвети за отглеждане на лимони, от сложни по-сложни за изпълнение. Опитът на добрите стари баби обаче сочи, че дръвчето не иска кой знае какви грижи, но за сметка на това адекватни. И ако човек се върне назад във времето, ще си спомни, че в старите селски къщи или вили, лимони се отглеждаха най-често в огромни метални тенджери.

Те обичайно се изнасяха щом дойде пролет и се слагаха на шарена сянка под крушово дръвче, а паднат ли сланите се внасяха в антре или хладна стая и така изкарваха студовете. Така през зимата тези дръвчета се чувстваха най-добре на температура малко над десет градуса.

Съдът

Всеки би си помислил, че някога хората не са имали голям избор по отношение на саксиите и кашпите и затова са ползвали непотребни вече тенджери. Оказва се, обаче че този недостатък е бил от изключителна полза за дръвчето. По този начин, от ръждата на дъното й, лимонът си е осигурявал желязо, към което стари овощари, казват че има особена слабост. Градинарят Тихомир Трайков каза, че желязо може да си набави лимончето също от стари ръждиви пирони, които е добре да се поставят долу в корените. Добре е да са големи.  Така че, ако искате лимончето ви да е весело, в корените му сложете два или три големи, стари ръждясали пирони. Не малки и не из почвата в саксията, за да не се наранят мъничките коренчета. Така че, ако нямате стара желязна тенджера, пироните ще свършат отлична работа.

Дренаж

Най-общо в България стайният лимон започва да цъфти в края на февруари, но не е здължително. Най-голямата разлика между цитрусовите растения и другите растения е, че те не цъфтят в определен период от годината, а в зависимост от условията на отглеждане. Един от проблемите, които могат да попречат е е подкиселяването на почвата, въпреки че лимонът от време на време обича да бъде поливан с вода, в която има разтворен оцет. Това неприятно явление може не само да повлияе на растежа на растението, но и да го унищожи. Не забравяйте също така за дренажа, в основата на съда.

Удобства

За лимона в саксия е важно да се опитате да създадете благоприятен микроклимат за цъфтежа.

Какво е необходимо
Мястото, където лимонът расте, трябва да бъде добре осветено поне 12 часа на ден през зимния период. През лятото е важно да се припомни, че лимонът обича светлина, но в същото време да не е изложен на преките лъчи, и се чувства добре на шарена сянка. Подрязвайте дръвчето периодично. Хранете растението със специални торове, като най-благоприятният период за това е от март до октомври. Имайте предвид, че цъфтежът не гарантира наличието на плодове. Ако няма завързи, това много често означава, че дръвчето не може да ги изхрани. Важно е да се знае същотака, е десет листа изхранват едно лимонче.

Снимки Интернет