Тибетските монаси са известни със своето дълголетие и здраве.

При тях рядко се срещат заболявания на дихателната система, алергии, бъбречни и каменно-жлъчни заболявания, както и онкологични образувания. Изследователите смятат, че това се дължи не само на чистата природна среда, в която живеят и естествената и питателна храна, но и на няколко средства запазени от техните монаси които се практикуват и до днес. Рецептите за тях са простички, с продуктите разполага всяка домакиня.

Те поддържат сърдечния мускул в отлична форма, чистят плаките на кръвоносните съдове и държат организма в добра норма по отношение на лошия холестерол със смеси на основата на лимоните и чесъна. Точно тези мастни натрупвания във вените и артериите са основният риск за инсулти и инфаркти.

За лечебната смес са необходими половин килограм лимони, 150 г чесън, 1,5 л гореща вода. Лимоните се смилат заедно с корите. Прибавя се чесънът и отново се смила. Сместа се залива с горещата вода и се вари 15 минути. Когато тя изстине, се налива в шише. От цяра се пият по 100 мл всеки ден. След 25-ия ден се прави почивка от 10 дни. Тази профилактика се прави два пъти в годината.

Отлична превенция срещу сърдечносъдови заболявания е и сместа от 5 лимона, 5 глави чесън и половин кг мед. Изчистеният чесън се смила в блендер. Може да се настърже или счука в хаванче. Смесва се със сока от лимоните и меда. Сместа престоява в затворен буркан десет дни. От нея се приема по една супена лъжица преди хранене, три пъти в денонощието.

Цяр с джинджифил и лют пипер, независимо дали е черен или бял, подсилва имунната система, освобождава от стреса и предпазва от панически атаки. За него е необходим един корен джинджифил (10 г), 4 супени лъжици мед, лют пипер – 2 щипки, лимонов сок – 2 супени лъжици, копър – 2 щипки и 4 л вода. Водата се кипва. В нея се сипват всички посочени съставки. Оставя се да изстине. От течността се приема по 1/2 до 1 кафеена чашка всеки ден по два-три пъти. Препоръчва се да се пие преди хранене.

Тибетските лечители обръщат специално внимание на три „горещи“ подправки и на лекарство, което се е приготвяло от тях. Те са джинджифил, черен пипер и бял пипер. Джинджифилът затопля стомаха и черния дроб, засилва половото влечение, но е вреден за бъбреците. Белият пипер предпазва от кашлица, затопля стомаха и черния дроб и засилва половото влечение, а черният помага при кашлица и затопля стомаха, но изтощава тялото. Според нуждите се определят и пропорциите. Например, ако трябва да се засили сексуалната активност, а не да се отслабне или лекува стомахът, съотношението трябва да е 50% бял пипер, 40% черен и само 10% джинджифил. Трябва да си направите смес в пропорция 5:4:1, която след това трябва да приемате вътрешно. Тибетските рецепти за здраве обаче изключват приема на алкохол и месо.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Инвестират 2,5 милиона евро в аналитичен център по биология на стволовите клетки

Аналитичен център по биология на стволовите клетки ще бъде изграден в Медицинския университет във Варна. Това съобщи проф. Антон Тончев, ръководител на Научно-изследователския институт към висшето учебно заведение.

Американец произвежда бира в стомаха си

Мъж от САЩ бил изненадан да научи, че страда от рядък синдром, в резултат на който стомахът му произвежда бира, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.