Лимитът от 100 000 евро на фермер свива възможностите за злоупотреби с еврофондовете

Лимитът от 100 000 евро на фермер свива възможностите за злоупотреби с еврофондовете

8 млрд. евро са предвидени за Общата селскостопанска политика (ОСП) в ЕС в рамките на двегодишния преходен период 2021-2022 г. От тези средства над 880 млн. евро са за България, като 200 млн. евро са по плана на възстановяване от COVID-19.

В тази връзка евродепутатът Асим Адемов, който е заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) каза в ефира на БНР, че чрез въвеждането на новата дефиниция „активен фермер“, гласувана в Европейския парламент


ще се сложи край на порочни бизнес модели,


чрез които европейски субсидии получават лица и свързани с тях фирми, които нямат нищо общо със земеделието. Гласуван е и таван на плащанията до 100 хиляди евро на стопанство.

Илия Проданов председател сдружението на зърнопроизводителите „Маркели“ смята, че земеделските производители трябва да са в центъра на предвидената реформа в селскостопанската политика, като те да продължат да получават финансова подкрепа, това обаче е редно да става при равнопоставени условия и при облекчени процедури. В преходния период земеделската общност може да се възползва от възможността да участва при определянето на приоритетите. „Най – важното за българските земеделски производители е тази политика да бъде съобразена регионално с държавата ни, защото


разликата между българските фермери и тези в Германия е огромна.


Там фермите са четвъртото, пето, шесто поколение и при тях всичко е създадено и инвестирано, до като при нас тепърва се създават. Най-голямото ни притеснение е озеленяването, до каква степен ще засегне производството. Да не стане така, че да ни е по изгодно да сме без субсидии, отколкото да изпълняваме зелената политика“, изразява опасения браншовикът.

Снежана Благова, пълномощен министър в специален комитет по селско стопанство в постоянното представителство на България в Брюксел, е категорична, че трябва


да има плавен преход, без сътресения, и увери,


че мерките по ОСП ще се прилагат както досега. Тя коментира, че за българското правителство е ключово по време на преходния период да се подпомагат земеделските производители. „За нас е много важна конкурентоспособността на стопаните и много важен инструмент в тази посока е обвързаната подкрепа“, смята тя.

Елси Катайнен, заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) на ЕП и докладчик по преходните правила на земеделската политика на ЕС е на мнение, че преговорите по новата ОСП ще приключат до края на юни, като подчерта, че много важни ще бъдат подробно разработените от правителството планове за национални цели и приоритети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.