Лилавите листа на домата показват недостиг на фосфор

Лилавите листа на домата показват недостиг на фосфор

Мнозина градинари са се сблъсквали с лилаво оцветяване на разсада домати. Някои смятат, че така изглежда здравия кален разсад с условието, че листата си останат зелени, а само стъблото леко полилавее.

Но когато цялото растение се оцвети в необичайно виолетово, то тогава имате проблем. Причините може да са две като между тях съществува пряка връзка.

Първата причина може да е неподходяща температура за отглеждане. Втората е липсата на определен хранителен елемент – фосфор, в почвата. Взаимовръзката между тези две причини е, че недостатъчно високата температура влияе на асимилацията на фосфора от доматите от почвата.

Взискателна

Доматът е доста взискателна култура, която активно абсорбира полезни вещества от почвата. Недостатъкът на поне един от тях води до нежелани последици - деградацията на растението до смъртта му. Ако почвата е с недостиг на фосфор, то стъблата и листата на доматите придобиват нездравословно виолетов цвят.

Първо лилави стават долните листа. Отначало се появяват петна, които се разпространяват. Листата се свиват навътре. Самото стъбло придобива фиброзна скованост и крехкост. Корените са в потиснато състояние.

Нужда

Фосфорът е необходим през целия период на отглеждане на домати. Но това е най-важно в първия период на растеж. По време на покълването на семената този микроелемент укрепва растежа на корена, ускорява началото на цъфтежа и узряването на плодовете. Освен това фосфорът увеличава съдържанието на захар и увеличава количеството на целулозата, което значително увеличава добива.
Недостатъчното съдържание на фосфор води до лошо асимилиране на азота, което е необходимо за добър растеж на растенията. Растежът може да се спре напълно, плодовете да са малки, слабо оформени и да узряват бавно.
Има само един начин да се запазят лилавите домати - да се запълни липсата на фосфор възможно най-бързо като за тази цел използвате тор.
Сред най-често срещаните са такива торове като суперфосфат, двоен суперфосфат, амофос, диамофос.

Измръзване

Понякога причината за обезцветяване на листата е баналното измръзване на разсада. Ако температурата падне до петнадесет градуса или по-малко, доматите незабавно сигнализират. В края на краищата, понижената температура на почвата предотвратява нормалното усвояване на фосфор и азот от почвата от растението. Ако почвата е затоплена само на дванадесет градуса, тогава корените спират да се хранят. Необичайната сянка на долната част на листата ще изчезне веднага щом температурният режим се върне към нормалното.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.