0

М нозина градинари са се сблъсквали с лилаво оцветяване на разсада домати. Някои смятат, че така изглежда здравия кален разсад с условието, че листата си останат зелени, а само стъблото леко полилавее.

Мнозина градинари са се сблъсквали с лилаво оцветяване на разсада домати. Някои смятат, че така изглежда здравия кален разсад с условието, че листата си останат зелени, а само стъблото леко полилавее.

Но когато цялото растение се оцвети в необичайно виолетово, то тогава имате проблем. Причините може да са две като между тях съществува пряка връзка.

Първата причина може да е неподходяща температура за отглеждане. Втората е липсата на определен хранителен елемент – фосфор, в почвата. Взаимовръзката между тези две причини е, че недостатъчно високата температура влияе на асимилацията на фосфора от доматите от почвата.

Взискателна

Доматът е доста взискателна култура, която активно абсорбира полезни вещества от почвата. Недостатъкът на поне един от тях води до нежелани последици - деградацията на растението до смъртта му. Ако почвата е с недостиг на фосфор, то стъблата и листата на доматите придобиват нездравословно виолетов цвят.

Първо лилави стават долните листа. Отначало се появяват петна, които се разпространяват. Листата се свиват навътре. Самото стъбло придобива фиброзна скованост и крехкост. Корените са в потиснато състояние.

Нужда

Фосфорът е необходим през целия период на отглеждане на домати. Но това е най-важно в първия период на растеж. По време на покълването на семената този микроелемент укрепва растежа на корена, ускорява началото на цъфтежа и узряването на плодовете. Освен това фосфорът увеличава съдържанието на захар и увеличава количеството на целулозата, което значително увеличава добива.
Недостатъчното съдържание на фосфор води до лошо асимилиране на азота, което е необходимо за добър растеж на растенията. Растежът може да се спре напълно, плодовете да са малки, слабо оформени и да узряват бавно.
Има само един начин да се запазят лилавите домати - да се запълни липсата на фосфор възможно най-бързо като за тази цел използвате тор.
Сред най-често срещаните са такива торове като суперфосфат, двоен суперфосфат, амофос, диамофос.

Измръзване

Понякога причината за обезцветяване на листата е баналното измръзване на разсада. Ако температурата падне до петнадесет градуса или по-малко, доматите незабавно сигнализират. В края на краищата, понижената температура на почвата предотвратява нормалното усвояване на фосфор и азот от почвата от растението. Ако почвата е затоплена само на дванадесет градуса, тогава корените спират да се хранят. Необичайната сянка на долната част на листата ще изчезне веднага щом температурният режим се върне към нормалното.