Ликът на Ботев грейна върху читалищна фасада

Ликът на Ботев грейна върху читалищна фасада

Образа изработил по своя технология 71-годишния някогашен художник на цигарената фабрика „Слънце“ Георги Тенев

Образът на Христо Ботев , изпълнен с мозаечни камъчета се появи върху фасадата на читалището в старозагорското село Памукчий.  Автор на творбата, разположена  върху площ от близо 16 квадратни метра е някогашният дългогодишен художник на тютюневата фабрика „Слънце“ в Града на липите Георги Тенев, който след пенсионирането се захванал с животновъдство и в момента отглежда петдесетина кози и овце.

71-годишният майстор на четката признава, че за последно с подобна дейност се е занимавал през 80-те години на миналия век. Тогава , заради наближаваща кръгла годишнина  на пролетарския вожд и герой от Лайпциг Георги Димитров от ръководството му възложили да направи 60-квадратни метра мозаечно пано  с неговия лик в комбинация с лозунг в прослава на управляващата БКП върху фасадата на един от цеховете. В хода на подготовката и самата работа си създал собствена технология, която се оказала изключително удачна за подобни мащабни мозайки. След време, когато задухал „вятърът на промяната“ новите демократи ударили върху Димитров един пласт блажна боя, но и през нея при по-внимателно взиране човек можел да зърне творбата му.

“Скоро не съм ходил до фабриката, може да съборили този цех, знам ли…“, лаконично коментира първата си работа в областта на монументалното изкуство бай Георги.Към новото предизвикателство на „стари години“ го подтикнал съселянин, съпруг на секретарката на местното читалище Стоянка Стоянова.

Срещнали се по друг повод, от дума на дума станало ясно, че това лято селското огнище на културата , което носи името на гениалния творец и борец за национално освобождение ще чества 90 години от учредяването си. Тогава сам предложил да изрисува образа му като за труда си не поискал и стотинка.

„Бях готов да платя и материалите, но като отидох да търся подходящо скеле собственикът му се запали от идеята и каза, че ще поеме всички разходи. Петнадесетина памукчийци също се притекоха на помощ: първо трябваше да оголим тухлената зидария защото сградата е строена през 1957-а, после трябваше да се положи нова, здрава циментова основа…“, разказва  Тенев и прави уговорката, че не се възприема като професионалист. Точно един месец продължила изработката, за лика на поета използвал портрет , който негов близък му извадил от интернет-мрежата. За фон избрал разветия зелен хайдушки байрак, а почти като ореол край главата на героя врязал надписа „Свобода или смърт“.

Докато работел с помощниците си чул какво ли не , но не обръщал внимание на хорските одумки. Направил го защото му било на сърце, а и му писнало през годините да се руши наместо да се гради.

Едва 264  души живеят постоянно в Памукчий, а през 50-те години на миналия век, когато била построена читалищната сграда гонели 1 000. Почти всички по онова време се включвали в самодейността, а сега са останали около 50, връща лентата назад  Стоянка Стоянова, която поела секретарските задължения преди десет години.

Жената не крие, че жестът на съселянина й я радва и обнадеждава, че  искрата на любородието и безкористността не изгаснала.В същото време се ядосва, че зад красивата фасада стените са изкорубени, мазилката пада, а и покривът плаче за ремонт.Надява се един ден от намиращия се на 17 км общински център да отпуснат пари и за тези поправки, но не смее да гадае кога точно ще се случи. Иначе е подредила списък с имената на всички, които с труда си са подпомогнали реализацията на мозайката и много, ама много й се иска всички да ги научат. Така както се знаели онези, които след голямото земетресение през пролетта на 1928-а изградили из основи рухналата селска черква „Света Параскева“.По стечение на обстоятелствата тогава било учредено и читалището.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.