0

Н епубликуван досега сценарий на Антон Дончев, сътворен преди около 7 десетилетия. Откровена изповед на писателя академик пред Максим Минчев, две седмици преди неочакваната смърт на генералния директор на БТА.

Непубликуван досега сценарий на Антон Дончев, сътворен преди около 7 десетилетия. Откровена изповед на писателя академик пред Максим Минчев, две седмици преди неочакваната смърт на генералния директор на БТА.

Тези и други интересни статии ще намерите в новото издание на ЛИК. То е посветено на един от най-обсъжданите, най-четените и най-превежданите автори на българска литература – Антон Дончев, който стана на 90 години, без ни най-малко да загуби хъса си за работа, мястото си в обществения живот и осанката си на мъдрец.

„Страшно е това, което се случва във Вселената, но нещо ни пази. Иначе по теория на вероятностите не трябва да ни има. Но ние живеем… Ще вървим докрай и ще видим как продължава шествието на живота.” Това казва академик Антон Дончев в разговора с Максим Минчев, по идея на когото ЛИК се завърна на медийната сцена – със специализирани броеве по важни културни теми.

Новото издание на ЛИК поглежда към Антон Дончев от различни страни – на литературата, на историята, на киното, на вярата, на спомените, и не на последно място – на дълбоката му свързаност с БТА. Изявени литератори, историци, филмови дейци и приятели на Антон Дончев проследяват житейския, творчески и академичен път на автора на романа „Време разделно” и други забележителни книги. А актрисата Аня Пенчева си спомня за снимачните дни на едноименния филм по романа. Събрани са и най-ярките отзиви за книгата у нас и в чужбина.