Лихвите по кредитите и депозитите  продължават да падат

Лихвите по кредитите и депозитите продължават да падат

Лихвите по депозити и кредити за домакинства продължават да отчитат спад, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за януари 2020 г. Спрямо година по-рано средният лихвен процент при потребителските кредити в лева е надолу с 0.03%, като достига 8.34%. При кредитите в евро той се понижава до 4.32%.

При левовите ипотеки лихвата намалява с 0.30%, като достига 2.97%, а при тези в евро тя остава почти без промяна на ниво от 3.65%. Ниските лихвени нива приканват българите да теглят повече кредити, като така се стимулира вътрешното потребление, а заедно с това и икономическият растеж. Тези лихви обаче могат да доведат до по-голяма степен на задлъжнялост, като продължителният спад на лихвите по депозитите води до по-малка доходоносност. Лихвените равнища при други кредити в лева за домакинствата обаче отбелязват ръст от 0.55%, до 3.14% през януари 2020 г. Освен това годишният процент на разходите (ГПР) също спада - при левовите потребителски кредити той е 10.01%, а при евровите - 4.69%. През януари 2020 г. ГПР по жилищните кредити в левове спада до 3.26%. При евровите ипотеки обаче има ръст до 4.16%.

При депозитите за домакинства има спад както в левовите, така и в евровите им стойности. Лихвите по депозитите в лева падат с 0.2 на сто, до 0.14%. При тези в евро понижението е същото, като те се равняват на 0.15%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.