Лицето на ВСС: Попитах Лозан Панов не видя ли, че системата на Темида има проблеми

Лицето на ВСС: Попитах Лозан Панов не видя ли, че системата на Темида има проблеми

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев е попитал председателя на ВКС Лозан Панов не е ли констатирал, че системата за случайно разпределение на делата има проблеми, съобщи Магдалинчев пред Канал 3.

„На пленума на ВСС в четвъртък поставих пред г-н Лозан Панов, който от 2015 г. е председател на ВКС и после председател на съдийската колегия на ВСС, въпрос. Попитах го: „Вие не констатирахте ли, не установихте ли някакви проблеми във връзка с тази система?”. Буквално отговорът на г-н Панов беше, че това е проблем на ВСС. Казах му, че е член на ВСС по право. Отделно от това, след последните промени на Конституцията председателства и съдийската колегия, зад която стоят съдилищата в България.

Той продължаваше да отстоява позицията, че не е негова работа

на което аз много се учудих”, разказа Магдалинчев.  

Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата, която действа в момента, е внедрена на 22 май 2015 г. Била е създадена като временна. „Още миналата година започна дебат, предизвикан и от министъра на правосъдието, и от някои членове на ВСС, да се тества системата и да се види дали е уязвима или не. Сключихме договор с фирма „Аматас”, която да тества системата за сигурност.

До 2014 г. действаше старата сисема за случайно разпределение на делата, разработена от ВСС. Може би събитията в СГС са породили необходимостта от тестване на сигурността на тази система. Тогава имаше изявление на френския посланик у нас за т.нар. „гнили ябълки”. Тоест имаше съмнение в случайното разпределение на делата, поради което обществената нагласа беше, че трябва да се провери ефективността на системата към онзи момент. Доколкото съм запознат с протоколите от заседанията на ВСС от 2014 и 2015 г., се решава, че системата не е достатъчно сигурна и защитена, поради което е необходимо да се внедри нова. Тогава се възглага на фирма „Смарт системс” нова система. Договорът е сключен на 29 декември 2014 г. И тъй като е била с временен срок на действие,

не е имало гаранционен срок на нейната поддръжка

От одитния доклад, който ВСС получи сега през март, се установи на практика, че при тази система акцент не е била сигурността на системата. Тя е била за срок от около половин година, но така или иначе остава и продължава да работи и в момента”, обясни Магдалинчев.

Той допълни, че на 12 март т.г. фирмата одитор на системата е изпратила доклада си във ВСС. В сключения договор между ВСС и фирмата има клауза за конфиденциалност на данните, които съществуват в одитния доклад и затова те не могат да бъдат публично достояние. Другата пречка е образуваното досъдебно производство от прокуратурата. „Още щом беше подписан дневния ред на пленума на ВСС за 9 април от министъра на правосъдието, аз разпоредих на администрацията на ВСС одитният доклад да бъде изпратен на личните имейли на членовете на съвета. Той не е недостъпен за тях.

Г-н Панов два пъти дойде при мен и поиска публичното разгласяване на доклада.

Аз казах, че няма да го разглася поради тези две обстоятелства, няма да го кача на сайта на ВСС. Последва официално писмо от него и с изрична резолюция отново отказах да разглася доклада. В противен случай нося отговорност, още повече без разрешението на прокурор.  

На пленума на ВСС се обърнах към г-н Панов и хората, които застъпваха тази тема – г-жа Дишева и г-жа Керелска, казах: „Добре, вие имате доклада. Защо вие не го предоставихте на журналистите и не го разгласихте публично?”. Нито един от тях не взе отношение по този въпрос. А се искаше от мен да наруша клаузите за конфиденциалност”, разказа още Магдалинчев.   

Заключенията на одита, поръчан от ВСС, са за уязвимости в системата за случайно разпределение на делата в 23 позиции: с висок риск на уязвимост са 11, 2 със среден риск и 9 с нисък риск.

Назначената от прокуратурата компютърна експертиза има за задача да провери конкретно дали, кога и откъде е имало опити за проникване в системата.  

 

 

 

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.