Лицето на ВСС: Очакваме подкрепа от евроинституциите за независимостта на съдебната власт

Лицето на ВСС: Очакваме подкрепа от евроинституциите за независимостта на съдебната власт

Очакваме, определено, подкрепа от евроинституциите в посока отстояване на независимостта на съдебната власт, заяви пред БиТиВи представляващият ВСС Боян Магдалинчев по повод декларацията, която съвета прие и изпрати в Брюксел. Причината са приетите на първо четене от правната комисия на 45 НС промени в ЗСВ и НПК, които предвиждат закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.  

„Европейските институции изключително много държат на независимостта на съдебната власт. Това бяха констатации в 11 доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Това бяха и констатациите миналата година на първия Доклад на ЕС за върховенството на правото.

ВСС е органът, който по закон е призван да отстоява независимостта на съдебната власт, независимо коя структура се засяга – следствие, съд или прокуратура. Вменено му е задължение да прави това нещо”, каза Магдалинчев.

Той коментира и самия законопроект за закриване на спецправосъдието. „Как така се тръгва с един законопроект, който има мотиви към него 1,5 страници от 3-ма депутати и с оценка за въздействието, което също е 1,5 страници, без да направи анализ, без да има обективна оценка за работата на тези структури? И  така да се прави промяна в структурата на правосъдието и правораздаването”, добави Магдалинчев.

Той коментира, че делата в спецсъда са многотомни, по 300-400 тома, с десетки подсъдими, с много участници в процеса – адвокати, вещи лица, експерти и затова някои от тези дела са движат по-бавно.

По повод изказаното съмнение на председателя на ВКС Лозан Панов в натовареността на спецсъда, представляващият ВСС заяви: „Има статистика – брой на образувани дела, на  подсъдими, деянията, за които са подведени под отговорност. Не бройката на делата винаги е решаваща, а сложността им е водещият фактор повече.”

Магдалинчев коментира и определението, което Панов даде на приетата от ВСС декларация, като „политическа”. „Политическо е поведението на г-н Панов през целия му 7-годишен мандат, който вече изтича, в системата. Да, винаги неговите тези са политически. Неговото поведение е деструктивно, никога не е било градивно, в рамките поне на този ВСС, а доколкото си спомням и в предишния състав на съвета, когато той стана председател на ВКС. Той отстоява определени политически сили, стои зад определени политически партии и той никога не е заемал едно отношение, което да е обективно към съдебната система. Много е лесно да критикуваш, но понякога е по-трудно да правиш, да съзиждаш, а той не е от хората, които съзиждат и които градят”, каза още Магдалинчев.

И отново подчерта, че ВСС е органът, който трябва да отстоява независимостта на съдебната власт и като председател на ВКС Панов е част от този съвет. „В това си качество той е задължен да отстоява независимостта на съдебната система”, допълни Магдалинчев.

Той обясни, че ако делата в спецсъдилищата бъдат прехвърлени в окръжните и апелативните съдилища, там те ще започнат отначало с нови съдебни състави. „Може да са разпитани до момента стотици свидетели, отново ще се разпитат, някои дела са с по 30-40 експертизи, отново ще се направят”, каза Магдалинчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.