Лицето на ВСС: Лозан Панов мъсти заради клипа в Съдебната палата
2

Шефът на ВКС брани съдията с черен печат от САЩ

Лицето на ВСС: Лозан Панов мъсти заради клипа в Съдебната палата

Председателят на ВКС Лозан Панов цели да злепостави ВСС и неговия представляващ Боян Магдалинчев заради случая със заснемането на скандалния клип в Съдебната палата, след който кадровиците на Темида му отнеха правото да управлява и стопанисва сградата. Това стана ясно от изявление на Магдалинчев. Конкретният повод за задочната размяна на позиции между известния с политическите си амбиции Панов и Магдалинчев е интервю на представляващия ВСС пред „Свободна Европа”, в което той съобщи, че в съвета е получено писмо от МВнР свързано със случая на съдия Андон Миталов, който получи в началото на февруари т.г. забрана да влиза в САЩ заради корупция.

Тогава правосъдният министър Данаил Кирилов поиска уволнението на магистрата. Забраната съдията да влиза в САЩ дойде четири месеца след като той пусна лидера на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва. Малинов е обвиняем за шпионаж в полза на Русия. В началото на ноември обаче съдията му разреши тридневното посещение в руската столица, без преди това по искането да се е произнесла прокуратурата, както гласи НПК. Малинов отиде в Москва, за да получи орден от лично от Владимир Путин.

„Дадох интервюто пред  „Свободна Европа” на 12 май. На 13 май председателят на ВКС публикува съобщение, че „категоричнно възразява срещу опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващите доказателства и счита за свой професионален дълг да запознае българското общество с фактите”.

Заявявам, че никога не съм се опитвал да манипулирам общественото мнение. Заявявам, че по този повод в интервюто ми пред „Свобода Европа”, за което има и видео и пълният текст е качен, съм казал само много кратко и това, което съм споменал е, че получихме писмо от МВнР с гриф „Поверително”, т.е. класифицирана информация, поради което няма да разгласявам съдържанието му. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов. Това е писмо от срещи с представители на посолството на САЩ в София и представители на МВнР.

Това е единственото, което съм споменал в интервюто си по случая Миталов. Не съм сочил какъв е характерът на съдържанието, не съм сочил между кои е извършена срещата, то е за служебно ползване, това е класифицирана информация. Не съм посочвал в какво се изразява срещата, никакви факти, казах, че има писмо.

Нямам никакви намерения да манипулирам общественото мнение, нямам никакъв интерес, не съм го и мислил, не съм го и правил. Изявлението на г-н Панов в тази посока очевидно преследва други цели, като за голямо съжаление използва сайта на ВКС за други цели”, заяви Магдалинчев.

„Знаете, че аз внесох точката в дневния ред на ВСС за случая с видеоклипа в Съдебната палата. Най-вероятно, може би това да преследва г-н Панов. Това да цели. В конкретния случай очевидно той целеше да злепостави ВСС и в частност мен. Не може да преиначава съдържанието на моето интервю”, коментира представляващият ВСС.

Той обясни, че когато председателят на ВКС  направи нещо, което не съответства на Етичния кодекс на българските магистрати, ВСС винаги реагира по някакъв начин.

Магдалинчев каза още, че съдия Миталов не е отстранен по никакъв начин. Дисциплинарният състав, който разглежда производството срещу него, не е насрочвал заседания по време на извънредното положение. „Сега предполагам, че ще започне да си гледа случая - на базата на материалите, които е събрал, и които ще събира, ще си разреши случая”, каза Магдалинчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.